Най-голямата на Балканите крипта от ранното християнство открита на Залдапа

14:42, 04 сеп 15 / Култура 25 283 Шрифт:
Topnovini
При археологическите разкопки на крепостта Залдапа, край крушарското село Абрит, е открита най-голямата крипта от ранното християнство. Екипът е ръководен от проф. Георги Атанасов и доц. д-р Валери Йотов.

Разкопките на най-големия римо-византийски град във вътрешността на Добруджа започнаха през миналата година. Тази година работата продължава с финансиране в размер на 8 000 лева от Министерството на културата, и 10 000 лева от Община Крушари.

По думите на проф. Атанасов, за първи път не само у нас, но и на Балканите, се открива крипта на свещеник - мъченик, при това в такива големи размери. Тя е с дължина 3.80 м, ширина 2.50 м и височина 2.50 м. Намира се в най-сакралното място на епископската базилика - олтарното пространство.

В процеса на работа е установено, че криптата е била разбивана отгоре. Затова археолозите не знаят дали вътре ще открият мощи, но са убедени, че ще могат да установят името на светеца, погребан в нея.

Тяхната хипотеза е, че криптата е била разбита по време на Първото българско царство, защото вътре, освен изобилие от мраморни елементи, е открита керамика от периода на Първата българска държава.

Докато историците продължаваха своята работа свещеници от Добричка духовна околия отслужиха водосвет на големия археологически обект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама