Варненци ще почетат жертвите на пътната война с мирно шествие

12:52, 04 сеп 15 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мирно шествие под надслов "Аз съм бъдещето! Не ме убивай!" ще се проведе на територията на цялата страна на 5 септември, събота. Сборният пункт във Варна е пред сградата на Общината, като началото на демонстрацията ще бъде дадено в 18:00 часа.

През последните 10 години у нас при пътнотранспортни произшествия са загинали около 9000 души, или образно казано, от територията на България е заличен град с приблизителните размери на Банско, Трявна или Сопот. Три деца стават жертви на катастрофи всеки ден. Те или издъхват, или остават с трайни увреждания за цял живот. Статистиката за загиналите хора е повече от стряскаща. Това е равносилно на война, категорични са координаторите на шествието от Фондация "Жени за красива Варна".

"Целта на инициативата е да почетем паметта на всички загинали по пътищата на България и да покажем, че ни пука за бъдещето на нашите приятели, роднини и деца, както и  да покажем, че гражданското общество не е безразлично към "убийците" на пътя, които отнемат своите и чужди животи, почернят и съсипват цели родове, осакатяват хора, които са създадени, за да живеят.

Ние не можем да бъдем безразлични към тези, които превишават скоростта на пътя, не спазват правилата на движение, шофират в нетрезво състояние, качват се в автомобилите и моторите си под въздействието на психотропни, наркотични вещества или техните прекурсори, правят нерегламентирани гонки", обясни в писмо до медиите директорът на Фондацията г-жа Марица Гърдева.

Шествието във Варна е предвидено да премине по следния маршрут:

1. Начало - 05.09.2015 година, 18:00 часа, пред сградата на Община Варна

2. Флашмоб на пешеходните пътеки (на зелен сфетофар) на бул. "Мария Луиза", пред Община Варна – целта е по никакъв начин да не се пречи на движението на превозните средства

3. Шествие по левия тротоар на бул. "Мария Луиза" до Червения площад

4. Флашмоб на пешеходните пътеки (на зелен сфетофар) на Червения площад – целта е по никакъв начин да не се пречи на движението на превозните средства

5. Шествие по левия тротоар на бул. "Осми приморски полк" до пешеходната пътека, на която трагично загина Лора

6. Поднасяне на цветя в края на пешеходната пътека (около 19:00 ч.)

7. През целия маршрут на шествието ще бъдат раздавани флаери с призив "Да спрем войната по пътищата" и "Аз съм бъдещето! Не ме убивай!"

Инициативата е подкрепена от Дружеството на инвалидите във Варна, Спортен клуб за хора с увреждания-Варна 2010, Читалище "Просвета 1927", Студентски съвет на ВСУ “Черноризец Храбър” и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама