Шест номинации за Почетен гражданин на Добрич

20:06, 31 авг 15 25 804 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шест предложения за удостояване със званието Почетен гражданин на Добрич са получени до тази вечер в Община Добрич, когато изтече срокът за това. Номинираните са Димитър Галмадиев, Иван Аврамов, Калинка Вълчева, Константина Петкова, Кристалина Георгиева и Пламен Арабов.

Димитър Галмадиев е заслужил майстор на спорта по радиотехнически спортове. Носител на 24 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медала от национални и международни състезания. Заслужил деятел на ДОСО и носител на сребърен орден на труда за особени заслуги за развитието на радиотехническото движение в Добричка област и страната. Бил е национален треньор по радиотехнически спортове.

Д-р Иван Аврамов е лекар и писател. Първият завеждащ акушеро-гинекологично отделение в гр. Генерал Тошево. Работил е като инспектор към Окръжния здравен отдел. Бил е преподавател в Медицинския университет във Варна. Научните му трудове са над 130, от които 25 отпечатани в чужбина. През 1991 година е избран за заместник кмет на общината с мандат за 4 години.

Калинка Вълчева в продължение на 23 години е солистка на „Мистерията на българските гласове”. Има записани повече от 150 добруджански песни. Преподава народно пеене, участва в тържества и празници, самостоятелно и с оркестър "Бисери", с който има записани много песни.

Константина Петкова е оперна певица. Има изяви в оперните театри на Рим, Палермо, Парма, Катания, била е солистка на Виенската филхармония. В Ню Йорк се е изявявала в областта на оперното пеене, педагогиката и режисурата и като ръководител на оперно-театрален състав. След завръщането си в България тя създава оперно-драматична студия за наши млади изпълнители.

Кристалина Георгиева е зам.-председател на Европейската комисия, еврокомисар. Потомка на  Иван Кършовски, който завещава на Добрич първото взаимно училище, първите годишни изпити и първото честване на празника на Св. Св. Кирил и Методий. След наводнението през юни 2014 г. тя посети пострадалите хора от Добрич. С нейна подкрепа Община Добрич получи от фонд „Солидарност" на ЕС помощ за възстановяване на щетите от бедствието.

Проф. д-р Пламен Арабов обучава кадри за системата на средното и висше образование. Автор на научни публикации, учебно-методична литература и музикални композиции. Председател е на националния фолклорен конкурс ”Орфеево изворче” - Стара Загора, на международния артистичен фестивала „Трикси” в Балчик и др.

Със званието "Почетен гражданин на град Добрич" се удостояват личности, чиято съзнателна дейност представлява изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културния живот на града. Званието се присъжда на специална церемония на 25 септември - Деня на град Добрич, и включва връчване на художествена пластика - уникат, диплом и плакет на герба на Добрич. Удостоените със званието "Почетен гражданин на град Добрич" се вписват в Почетната книга на града. За първи път то е присъдено през 1940 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама