Столична община отново скара бизнеса и гражданите на „Витошка“

19:34, 31 авг 15 25 828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Месец и половина след приключилия ремонт на пешеходната зона на бул. „Витоша“ софиянци и бизнесът в района отново се хванаха за гушите. Този път проблемът е в изградените покрай тротоарите обособени зелени площи с пейки. Те са направени непосредствено пред кафенетата, баровете и ресторантите, където заведенията най-често поставят масите си.

Екип на София Topnovini.bg провери на място ситуацията. Оказа се, че повечето заведения спазват разпоредбите на Столична община за разстояние от 80 см. между масите си и общинската собственост. Ситуацията преди седмица бе коренно различна.

Собствениците на заведенията и персоналът в тях се оплакват обаче, че никой не им е съобщил за намеренията на общината. Напротив – до последния момент зелените площи не са присъствали в проекта.

Гражданите от своя страна обвиниха бизнеса, че злоупотребява със предвиденото за него пешеходно пространство, с което да разполага. Според повечето софиянци пейките са нефункционални и са похабени хиляди левове за изграждането им.

Галина е на 36 години. Повече от 10 години преподава чужди езици в учебен център в района. Според нея много добре са ситуирани пейките и вината за това, че не се използват, трябва да се търси в собствениците на заведенията.

„Доста неща се изписаха и във Фейсбук. И за ремонта имам забележки, но не мога да отрека, че сега е много по-красиво от преди“, каза тя за София Topnovini.bg.

Според управителя на ресторант „Бекграунд“ Емилиян Манолов зелените площи са изградени за да се създаде конфликт между собствениците на заведения и гражданите, които минават от тук.

„Може да не е направено точно с тази цел, но така се получава. Пейките трябваше да са отпред, където в момента е мраморът, а не отстрани. Там гражданите щяха да се чувстват много по-комфортно. Сега нито ние работим като хората, нито те седят“, обясни мениджърът на заведението за хранене. По думите му изискването на Столична община е на 80 см. от пейките да няма маси, но това не променяло ситуацията.

Друг управител на известно кафе на булевард „Витоша“ каза, че мястото за безплатен отдих се използва от много хора и никой не се притеснява. Той обаче не пожела да се представи.

Две млади момичета категорично заявиха пред медията ни, че не биха седнали на въпросното място, защото „фактически е ресторант“. Как да седнеш между хората, които са в заведението – няма логика, попитаха те. Според тях предприемачите злоупотребяват и трябва да бъдат санкционирани.

55-годишният Тошко Витанов зае различна позиция.

„Ще си взема едно кафенце и нещо за пиене от магазина и ще си седна тук. Бих го направил, защо не? Даже ще си взема пепелникът. Иначе за създаденото от общината съм раздвоен в оценката си. Ако държах заведението, нямаше да съм съгласен“, заяви Витанов.

27-годишната Петя и е сервитьорка. На нея ѝ беше все едно кое къде е поставено по булеварда. По думите ѝ „просто собствениците така са преценили и са поставили масите си, където искат.

„Имат възможност да си го позволят. И аз работя в кафе и съм съпричастна, защото и ние имаме маси, където не трябва“, каза тя.

В рамките на един час екипът ни не срещна минувачи по „Витошка“, които да решат да седнат за глътка отдих в близост до кафенетата. Проблемите по именитата софийска улица стартираха още по време на реконструкцията. Тогава заведенията бяха принудени да освободят тротоарното пространство и така се лишиха от стотици клиенти на ден. Непосредствено след като „отрязаха лентичката“ на булеварда, чувствата сред минувачите също бяха смесени. Много от тях недоволстваха от бавното и некачествено изграждане.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама