Изложбата „Съкровища от старите ракли“ – безплатна в Деня на Съединението

19:32, 31 авг 15 / Култура 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В празничния 6-ти септември всички бургазлии и гости на града ще могат да разгледат изложбата "Съкровища от старите ракли" напълно безплатно, съобщиха от Община Бургас. Експозицията е подредена в зала "Ал. Г. Коджакафалията" в Културен център "Морско казино" и може да бъде посетена от 10:30 до 20:30 часа.

Уникални женски украшения, като изваяни огърлици, сърмени колани, обици арпалии, бижута за глава, ръце и нагръдници, са само малка част от цялата колекция. Посетителите могат да видят още традиционни ежедневни облекла, сватбени и празнични носии, ризи, престилки, задна завеска, цървули, пояси и др.

Изложбата "Съкровища от старите ракли" представя българското ювелирно изкуство в годините на Възраждането и накитите, като значим аксесоар в най-важните житейски етапи на обществото от 18-ти до 20-ти век.

Тогава всяко украшение е имало символика - едни от тях са дарове при раждане, други се поднасят при годеж и сватба. Накитът, който се подарява на избраната невеста е вид социален знак - от какво семейство идва тя и в какво отива. Българските възрожденски накити винаги са имали полифонична функция - те не само разкриват социалния статус и красотата на българката, но и я предпазвали от злини и "лоши очи".

За тази цел масово са се използвали амулети. Именно амулет, с чудодейна сила, с лика на Св. Георги Победоносец е сред най-атрактивните артикули в експозицията. Смята се, че притежателят на кутийката, може да отклони зли мисли и негативни събития, като си гарантира здраве и благополучие.

Изложбата "Съкровища от старите ракли" се организира от Община Бургас, Регионален исторически музей-Бургас и Регионален етнографски музей-Пловдив.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама