Откриха алея на занаятите в Свети Влас

18:58, 31 авг 15 / Култура 25 571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Алея на занаятите бе открита в Свети Влас. Обектът е финансиран от „Оперативна програма за развитие на сектор рибарство 2007-2013“ и „Европейски фонд за рибарство“, а стойността му е 240 хил. лв.

Алеята на занаятите се състои от 5 поставяеми занаятчийски работилници,  еко път за отдих, беседка и фонтан.  Като част от проекта е обзаведена и конферентна зала за посрещане на семинари, срещи и събития, свързани със занаятите в Свети Влас и района, която се намира в многофункционалната сграда на града, непосредствено разположена до алеята.

С изграждането на „Алея на занаятите в град Свети Влас“ се предвижда устойчив модел за културно развитие и запазване на традиционните занаяти като най-ценно нематериално културно наследство на хората, живеещи в крайбрежните райони. Идеята е алеята да се развие като нов културен обект в морското градче. „Ние подкрепяме местните художници, майстори на приложните изкуства, майстори, които правят сувенири, защото това е самобитното, това е ценното и различното, характерно за нашата култура и история“, сподели по време на откриването кметът на Несебър Николай Димитров.

Целта на проекта е да се съживят уникалните прояви на традиционните занаяти в крайбрежния район: изработка и демонстрация на рибарски пособия, инструменти, облекла и бижута, костюми и реквизит за фестивали и сценични изкуства, декоративно изкуство и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама