Анимация от цял свят показват във Варна

17:20, 31 авг 15 25 611 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единадесето издание на Световния фестивал на анимационния филм ще се проведе от 9-ти до 13 септември във Фестивален и конгресен център – Варна.

В състезателната програма, включваща най-новото и актуалното от света на анимацията, варненци ще могат да видят над 90 филма от 33 държави. Акцентите извън конкурсната програма са няколко. Със специални програми ще бъдат представени фестивали-гости от България, Литва и Япония, като литовската и японската програми ще са придружени и от лекции на тема история на местното кино и анимация. Друг основен акцент е серия от дейности, насочени към ангажирането на младите с анимационното изкуство, за да бъде подпомогнато тяхното творческо развитие.

С филмови програми ще бъдат представени и шест от най-добрите анимационни училища в България и света. Варненските деца по традиция ще имат възможността да участват в детски работилници, ръководени от изтъкнати професионалисти в сферата на анимацията.

Като член на международното жури във Варна ще гостува Джоан Гранц (САЩ) – носителка на Оскар за най-добър анимационен филм. Тя ще представи програма с нейни творби, ще говори за специфичната анимационна техника, която използва във филмите си, и ще отговаря на въпроси на публиката.

В годината, в която празнуваме 100 години българско кино, пет прожекции ще представят историята на българската анимационна школа. Някои от програмите са с реставрирани анимационни филми от зората на българската анимация, които не са показвани пред публика досега. Прожекциите ще са съпроводени от лекции на петима водещи кинокритици.

Зрителите на фестивала ще могат да видят и изложба на белгийски комикси и карикатури, посветени на изобретателя на саксофона Адолф Сакс. Още една изложба - на български аниматори и визуални артисти, ще бъде открита в галерия "Графити".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама