480 са приетите молби за помощи за първокласници в област Разград

16:52, 31 авг 15 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 До момента в Дирекциите "Социално подпомагане" в област Разград са приети 480 молби-декларации от родители на първокласници за отпускане на целева помощ, съобщи директорът на регионалната дирекция Татяна Костова.

Издадените заповеди за отпускане на помощта са 366, като броят на децата, за които се отнася тя е 370. Социалните дирекции са направили и шест отказа за предоставяне на помощта, а 108 молби-декларации са в процес на обработване.

 За предходната  учебна година, в областта еднократна помощ за първокласници са получили  831 семейства, в общ размер на 209 750 лв.

Приема на молби за еднократна целева помощ за първокласници ще продължи до 15 октомври. Размера на помощта е  250 лева, утвърден с Постановление  на Министерски съвет.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лева.  Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства или в семейство на роднини или близки.

Средствата  се отпускат, за да  покрият  част от разходите за  подготовка на учениците  за  първи клас.

Молба-декларацията за помощта се подава в Дирекция „Социално подпомагане „ по постоянен адрес на родителя след записване на детето в първи клас. Молбите се приемат до един месец след започване на учебната година. Изключение правят случаите, когото поради здравословни причини, установени с медицински протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от началото на учебната година.

          

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама