Българското туристическо движение на 120 години

19:54, 30 авг 15 25 851 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тази година се навършват 120 години от началото на организираното туристическо движение в България, както и 165 години от рождението на Иван Вазов. Наред с основоположника на Българския туристически съюз Алеко Константинов, личността на Вазов също е от изключително значение за българския туризъм. Юбилеят беше посрещнат днес на Черни връх, а на празника присъстваха туристическите дружества от страната и партньорите на БТС от Балканския планинарски съюз и ЕRA.

Българският туристически съюз празнува и 120 години от оригиналната „Покана” на Щастливеца, в която за първи път се появява известният лозунг на българския туризъм „Опознай България, за да я обикнеш!” - лозунг, който е актуален и до днес, а с него е свързана цялата дейност на БТС.

След отправената Алекова покана на 27 август 1895 г. на Черни връх се изкачили 300 туристи и се поставя „бляскаво начало на българския туризъм”. Той упреква българската интелигенция и столичани, че не са се привързали към „нашата хубава природа, защото не я знаят”. Щастливецът почувствал слабо своето перо, за да изрази възторга си, затова се обръща към Иван Вазов.

Вазов се отзовава на неговата покана и написва стихотворението „На Черни връх”, като няколко пъти в своите пътеписи споменава излета през 1895 г., с който се слага началото на българския туризъм и планинарство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама