Созопол посрещна с тържествени песнопения иконата на Св. Богородица

16:05, 30 авг 15 25 670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Чудотворната икона на Света Богородица пристигна днес по обед в Созопол. Тя беше посрещната тържествено пред храм „Св. св. Кирил и Методий“ от стотици жители и гости на града, съобщиха от местната Община.

Иконата бе превозена от Ахтопол и придружена от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Чудотворната реликва, поставена в специално ковчеже, бе внесена в созополския храм под звуците на тържествени песнопения, изпълнени от местния църковен хор. Поставянето на иконата на централно място в храма бе съпътствано от религиозна церемония, по време на която църквата се изпълни с хора, дошли да се поклонят на Светата майка.

„Чудотворната икона ще остане при нас цял месец, за да може всеки, който желае и има нужда от съприкосновение със святата вещ, да посети храма“, заяви отец Иван. Той припомни, че пътуването на реликвата е свързано и с благотворителна цел. „Това е голяма благодат за Созопол. Радвам се, че иконата на Богородица ще бъде част от нашия храм“, заяви още отец Иван.

Божидар Димитров получи много поздравления от своите съграждани за богоугодното дело. Видният созополчанин изрази възхищението си от църквата „Св. св. Кирил и Методий“, която бе ремонтирана, обновена и изографисана с помощта на държавата и даренията на много хора, сред които и самият историк.

В края на церемонията по посрещане на Чудотворната икона пред църквата в центъра на Созопол се бе извила дълга опашка от хора, които искаха да се поклонят на иконата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама