Журналист: 150 -200 души на ден влизат нелегално в Сърбия край Видин

14:15, 30 авг 15 25 807 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не е вярно, че България е остров на Балканите, в който ние сме останали извън времето и пространството и миграционните потоци ни заобикалят. Това каза за предаването „Неделя 150“  журналистът Стефан Ташев, автор на няколко публикации за трафика на нелегални мигранти през територията на България.

Според него денонощно между 150 и 200 души се извеждат край Видин. Те идват от Турция.

Негово разследване сочи, че бул. „Мария Луиза“, особено в частта покрай Лъвов мост, е превърнат в пункт за пренасочване на нелегални мигранти. Те стигат с таксита до Видин.

По думите му е масова практиката превозът с товарни бусове, без прозорци, за да не се виждат хората вътре. Имало случаи на замръзнали мигранти и изчезнали трафиканти, които не са били оповестявани официално.

Тарифата за прекарване на един човек от Истанбул до българската граница е около 3000 евро, а влизането в Сърбия през зелената граница - 850 евро, по данни на Ташев, който е категоричен, че страната ни е само транзитен пункт  и митрантите нямат желание да остават тук:

„По моя информация, бизнесът в София се движи от араби, женени за българки. Местата, където се уговаря трафикът на хора, са кафенетата около мола на „Мария Луиза“. Там се оформя един квартал от такива хора, които движат този бизнес съвместно с българи. От българска страна участват хора от организираната престъпност – бивши затворници, хора, които са се занимавали с това, включително и хора, осъдени в Сърбия за трафик на хора и лежали в сръбски затвори”, разказа още Ташев.

По думите му има страшен бум на каналджийство в момента. "Това го отчита и МВР официалния си отчет за първите 6 месеца на годината. Там се казва, че най-голяма заплаха за България, освен тероризма, са каналджийството и бумът на натиск върху границата. Те дават едни цифри на това, което са заловили.  Примерно,  на българо-сръбската граница са задържани при опит да напуснат страната над 3000 души. Но според мен, цифрата е много по-малка", посочи още журналистът.

Ташев направи паралел на ситуацията в Северозападна България сега и през 1991-95 г., когато масово хората са се занимавали с трафик на гориво заради югоембаргото. Сега хората от пограничните села масово се занимават с трафик на хора, категоричен е той. По брега на р. Тимок се виждали хиляди следи от човешки стъпки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама