Погват земеделските производители в област Добрич за еднодневните договори

13:38, 30 авг 15 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трудовите инспектори започват проверки в селското стопанство, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич Маргарита Антонова. Ще се проверяват както земеделски стопани, които са регистрирали еднодневно трудови договори, така и такива, които не са заявили такива. Според Антонова, 20 земеделски производители, регистрирали еднодневни трудови договори в областта, са твърде малко.

 По данни на Инспекцията по труда в Добрич от 21 юли до 26 август са заверени 1323 образци на еднодневни трудови договори на 20 регистрирани земеделски стопани от област Добрич. Заверените трудови договори са за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци, в т.ч. праскови, сливи, тикви, краставици, пипер, домати, патладжан, картофи, дини, орехи. Най-голям брой трудови договори са заверени за прибиране на реколтата от пипер – 370, следват тези за прибиране на праскови – 270, за сливи – 180 и краставици – 166. Най-голям брой заверени еднодневни трудови договори от един земеделски производител са 250.

Когато се установят случаи на липса на такива договори, санкцията е такава, каквато и при липса на стандартните трудови договори, каза тя. И припомни, че наетите на еднодневен трудов договор не губят правата си за социално подпомагане, както и правата си като безработни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама