Йорданка Фандъкова: Въвеждаме изцяло електронно таксуване и нови карти за градския транспорт

11:06, 10 авг 15 25 627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Центърът за градска мобилност (ЦГМ) има задача да разработи цялостна система за електронно таксуване в градския транспорт, а след това ще предложим и нови форми за превозни документи, които да са удобни и изгодни за гражданите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за вестник „Стандарт“.

По думите й след като електронното таксуване се въведе и в автобусите, освен в трамваите, метрото и тролеите, ще се въведат модерни електронни карти, които да включват почасово таксуване и други подобни форми. Йорданка Фандъкова посочи, че тъй като капацитетът на София не предвижда толкова много коли, целта на Общината е да подобри системата на градския транспорт, най-вече чрез разширение на метрото.

Според нея строежът на метрото ще продължи със същите ударни темпове от последните няколко години и скоро започва изграждането на третата линия на метрото, като първо ще бъде изграден участъкът от „Малък градски театър зад канала“ до „Красно село“. Фандъкова каза също, че вече е възложила на „Метрополитен“ да започне процедурите по избор на изпълнител и за участъка до „Овча купел“, за да не се протака работата.

По въпроса с инфраструктурата и ремонтите, Йорданка Фандъкова коментира, че след като приключи с базовата транспортна инфраструктура, в следващите години Общината ще започне масирани ремонти и на вътрешнокварталните улици.  

„Тази година започваме с 30 квартални улици“, казва столичният кмет.  „Цялостното обновяване решава проблема за няколко години напред. Така ще можем постепенно да ограничаваме кърпенето на дупки.“

По темата с методиката за изчисление на такса смет Йорданка Фандъкова поясни, че се изработва от финансовото министерство, а общините само са си дали мнението. „Според мен е важно да се осигури социалната поносимост на таксата“, каза кметът и добави, че смята, че таксата смет трябва да се променя поетапно, за да се види ефектът от промените.

За общинските детски градини Йорданка Фандъкова заяви, че в последните години местата в детските градини са се увеличили с 13 200 и броят на децата е достигнал 47 800. „За мен е много важно да продължим строителството“, посочи Фандъкова. „Тази година завършваме 8 нови детски градини. С тях ще станат 80 нови сгради от началото на тази строителна програма.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама