Росен Плевнелиев: Излизам по-силен след странното гласуване за референдума

21:39, 31 юли 15 / Политика 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Притеснява ме това, че в казуса с референдума същите тези народни представители, които отиват на местни избори есента отблъснаха избирателя с начина, по който гласуваха. Истината е, че българите съдят по действията. По моите действия гражданите могат да оценят кой е „за“ и кой е „против“ пряката демокрация. Референдумът в неговата цялост щеше да мотивира повече граждани, но и в този вид той е смислен“. Така президентът Росен Плевнелиев коментира резултата от гласуването в парламента на трите въпроса за националния референдум за изборното законодателство.

"Излизам по-силен след странното гласуване в Народното събрание през тази седмица, именно защото от първия ден стоя в принципна позиция", добави президентът. "Народът трябва да бъде чут, а пряката демокрация трябва да сработи и в България. Тези 570 хил. българи, които гласуваха за референдума бяха бламирани", заяви Плевнелиев.

В студиото на БНТ той коментира и извинението на депутатите от ГЕРБ, част от които не дадоха гласа си за референдума. Президентът заяви, че извинението, че пултовете им са се развалили не е изолиран случай.

„Не за пръв път чуваме това обяснение. Личностите трябваше да победят партийната дисциплина. Моето очакване беше партийната дисциплина да мине на заден план“, каза Плевнелиев.

Президентът даде оценка на избора на Мая Манолова за омбудсман. Той заяви, че неодобрението му е провокирано от начина, по който Манолова беше избрана вчера. Според президента изборът е трябвало да даде възможност на фигури, които се ползват с публична подкрепа, а не са ярко изразени и оцветени политически кандидатури.

„Моята оценка се базира на това, че всеки с действията си доказа своята ценностна система. Моята дума беше за това, че се наслушахме на обещания за катарзис“, каза Плевнелиев.

„За мен е странно, че в момента проф. Близнашки заема по-различна позиция от преди“, каза Плевнелиев в отговор на въпрос на водещия, който подчерта факта, че именно Плевнелиев назначи проф. Георги Близнашки на премиерския пост в служебното правителство.

„И двете служебни правителства, назначени от мен, си свършиха добре работата. Аз отговарям за тях докато те работят. Факт е, че в момента Близнашки заема по-различна позиция, което е странно за мен“, заяви държавният глава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама