Въпреки познатата схема, телефонните измами бележат ръст

20:21, 31 юли 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозен ръст на телефонните измами за първото шестмесечие на годината отчита статистиката на Главна дирекция „Национална полиция“. От януари до края на юни са извършени 496 телефонни измами - със 114 повече в сравнение със същия период през 2014 г. Според полицейската статистика обаче разкриваемостта на тези престъпление се е увеличила почти двойно. През периода са разкрити общо 75 измами и са установени 89 извършители, спрямо 44 престъпления и 53 извършители за шестмесечието на 2014 година.

Жертвите на телефонни измами все по-често сигнализират полицията, сочи статистиката. Оплакванията на граждани са провокирали пет мащабни полицейски акции от началото на годината, при които са задържани конкретните извършители на престъпленията, съобщиха от полицията.

Възрастните хора най-често стават жертва на този вид престъпления, въпреки медииния шум относно най-често срещаните схеми, които се използват. Това остават телефонните обаждания от непознати, които твърдят, че близък или роднина е в болница, претърпял е катастрофа или е задържан за престъпление. Съветът на органите на реда към гражданите е същият, както винаги – при никакви условия не давайте пари на непознати лица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама