Алпийски рог и ханг ще звучат по време на фестивала „Мюзик кампус Балчик 2015“

19:12, 31 юли 15 / Култура 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Алпийски рог и ханг ще звучат по време на концерт в рамките на второто издание на фестивала „Мюзик кампус Балчик 2015“, съобщи Жасмина  Щалдер - председателят на регистрираното в Швейцария сдружение „Култура край границата”, което за втора година организира форума. Той ще се проведе от 1до 10 септември в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик и ще включва майсторски класове и концерти.

   В майсторските класове ще се включат млади музиканти от музикални училища и консерватории на възраст до 25 години. Като преподаватели са поканени Аркадия квартет от Румъния, утвърдил се като един от най-вълнуващите струнни квартети от своето поколение. Другите преподаватели в тазгодишното издание са Aлександру Гавриловичи, Швейцария, цигулка, Чидем Иджил, Tурция, цигулка, Станислав Почекански, България, цугтромбон и медни духови ансамбли, Maри Тротман, Швейцария, арфа.  Те ще водят майсторски класове и ще изнесат концерти в „Двореца“ в Балчик.

   Една от изненадите на организаторите е концертът на швейцарците Бруно Бири, алпхорн, и Омри Хасон, ударни инструменти. Бири ще свири на почти 4-метров алпийски рог. Хасон свири на инструмент, наречен ханг, който е създаден от швейцарци през 2000 г. Те ще поднесат швейцарска музика, интерпретирана по интересен начин, обясни Жасмина Щалдер. Концертът се осъществява, благодарение на поканата на швейцарския посланик у нас.

   Новост тази година е, че музикалната програма ще бъде съпътствана от изложба. Тя ще се открие на 1 септември и е озаглавена "Граница по памет".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама