Журналист от „Преса“: Край на омертите, щото такива хора с пурите ни водят на заколение

17:42, 31 юли 15 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден след като бяха поголовно съкратени, журналисти във вече закрития вестник „Преса“ разкриват в социалните мрежи по-различна картина от тази, описана в текстовете на ръководството на вестника, публикувани в последния му брой.

Вече бившият журналист от криминалния отдел на закрития вестник „Преса“ Стефан Ташев отказа да коментира в подробности пред София Topnovini.bg, но даде позволение да публикуваме статуса му от „Фейсбук“:

„След всичките емоции от вчера, дойде време да наруша омертата и да повдигна завесата около спирането на "Преса" и състоянието въобще на вестниците в България. Не искам да оплювам никого, не се чувствам жертва. Както казах дотук бяхме сега на улицата. Нищо лично, просто бизнес. Първо малко по-отдалеч. Обикновените хора не подозират, че в България няма никакви свободни медии. Всички вестници са или собственост на Делян Пеевски или зависими от него. И няма как да е иначе след като в него е и ножът и хляба. Негова е печатницата, негово е и цялото разспространение в страната. Как депутатът от опозиционната партия Дилян Пеевски сутрин гласува срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, а следобяд неговите вестници хвалят, какво говоря, буквално облизват Бойко Борисов и ГЕРБ не е моя работа. Аз съм много малък. Същата бе участта и на "Преса", който привлече много качествени колеги с обещанието, че ще е независим. Нищо подобно не се случи. И понеже трябва да се говори с факти давам пример. 

Казусът "Цветан Цветанов"

Цветан Цветанов ще го сложа на първа страница само с белезници- думи на главния редактор, които се спазваха стриктно. Затова две години кримиотдела на вестника бе мачкан от МВР и му бе отказвана всякаква информация докато Цветанов бе вътрешен министър. Допълваме с костинбродската афера и т.н. За да се стигне до рязък завой- интервю с Цв. ЦВ. по случай 50-годишнината му в стил "Работническо дело" на три страници. и пускането през ден на негови снимки, без белезници. Вие си правете изводите. Има още примери. Това става не само в "Преса" а във всички вестници, които вървят плътно зад властта и това ги убива. Но да му мислят техните чорбаджии. Атаките срещу Реформаторският блок, не съм им адвокат. Факт е, че сътвориха толкова много глупости. Но как така се атакуват само техните министри- със заповед от БОСА, всеки ден бой по реформаторите, които тормозят добрият Бойко и му пречат да се съюзи с ДПС. Които са бели и добри. Да сте видели някой вестник да напише, че имотите около плажа Силистар са на тъста на Йордан Цонев !??? Ех, ако бяха на Иван Костов какви фолиа щяха да се излеят, ееех. 

Не съжалявам, че всичко с "Преса" свърши. Почуствах две неща - облекчение и омерзение. Така е, когато си човек втора ръка там, не си от "Труд" и нямаш къса пола. И сега пиша с чиста съвест, документите ми за съкращаването още не са готови, а дори и заплатата не съм си получил. Не ми пука. Вчера написах, че не успях да се справя с трудовашките интриги и това ми беше най-големият проблем. Тези интриги разядоха вестника като киселина. Абсурдно е да обясняваш на журналистите си колко си велик и как няма пари, а две редакционни коли всеки ден да бият по 140 километра до Правец и обратно, където се строят вилите на Тошев и Велева. Абсурдно е с труда си да храниш фамилията на В. Запрянов и той с огромната си заплата да кара фирмата да му плаща дори автомивката на личния му джип. Това си е чисто кокошкарство. Алчността на босовете, интригите и пълното презрение към работещите в "Преса" ,третирани като роби, съсипа вестника. Това е истината. Факти- 15 дневен труд без почивка, всяка неделя на работа, работа по празници без компенсации и без заплащане, по идея на Валери Запрянов и още и още. Забрана за повече от 10 дни отпуск, отказ да се прехвърлят отпуските от предишната година итн. Затова край на омертите, щото такива хора с пурите ни водят на заколение. Не съм роб и няма да бъда повече слуга на тях. Те са останали в 1976 г. Цял месец юли ръководството на вестника Тошев и Запрянов се правеха на ударени какво ни чака. Само, че да моташ журналисти е грешка. Ние си проверихме, събрахме информация. И един въпрос без отговор-главният редактор, вече фалирал, обяви, че до последно се борил за вестника, до последната секунда. ПЪЛНА ЛЪЖА- по моя информация от разпространителските фирми-още в началото на юли е наредено "ПРеса" да се кара по една-две бройки на сергиите, защото спира в края на месеца. Толкова за морала и тем подобни на Т.Тошев, В. Велева и Запрянов. Има си възмездие за всичко. Лъжата 105 Тошев, Запрянов и други подлеци.

А забравих да добавя, че на последната планьорка хората във вестника бяха обявени за добри и недобри. Добрите, всички те суперкачествени журналисти, бяха изчетени от предварително написани листчета в стил "Леонид Брежнев 1979 г", а за лошите като отдел "Криминален" мълчание. Това си беше жива демонстрация. Аз даже съм доволен, че ме нямаше в листчетата на главния редактор. Мъчно ми стана само за колегите от отдела, които работеха та се късаха. Но има възмездие за всичко.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама