Съкварталци във Варна събраха над 2500 подписа срещу проект за социален блок

17:16, 31 юли 15 25 615 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 2500  жители на варненския квартал Възраждане са се подписали срещу построяването на социални жилища, в които да бъдат настанени предимно ромски семейства, съобщи за Topnovini.bg Тодор Петронов, председател на Инициативен комитет „Възраждане”. 

По думите му събирането на подписите продължава. Всички парафи ще бъдат депозирани в община Варна в понеделник. Жителите на квартала ще изкажат своето недоволство и възмущение, като се включат в сесията на Общинския съвет. 

Парцелът, на който се предвижда изграждането на 253 апартамента, се намира във Възраждане 2, между бул. „Република”, бул. „Трети март”, блок 34 и блок 33.  Строежът на мини-комплекса е част от Плана на Община Варна за интегриране на българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация /2014 – 2020 година/. Днес той бе приет от общинските съветници от социалната комисия със скандал. 

В него е заложено изграждането на комплекси за настаняване на социално слаби граждани и многодетни ромски семейства, като фокуса в цялата програма е насочен именно към ромите. Също така тези жилища са предназначени и за ромите от кварталите "Аспарухово", "Младост" и "Владиславово", чиито незаконни жилища предстоят да бъдат съборени.

По програмата се предвижда и издаване на актове за търпимост на част от незаконните къщи, както и изграждане на инфраструктора около тях. В един следващ етап тази инфраструктора ще даде основание и за узаконяване на въпросните незаконни къщи. 

Предвидените в плана дейности възлизат на около 20 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени от общинския бюджет. За поетапно алтернативно настаняване на ромски семейства от кварталите „Аспарухово“, „Младост“ и „Владиславово“, които не притежават законни жилища, по програмата са заложени близо 3,6 млн. Лева.

„Това са средства от нашите данъци и такси, които ние плащаме на общината, а нямаме изградени тротоари, улици”, възмущава се Тодор Петронов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама