Палатки на плажа – да, в гората – под условие

16:52, 31 юли 15 25 1487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки може да си разпъне палатка на собствения си имот. Възможно е това да се случи и на частен, но с разрешението на собственика. В държавните гори до приемането на новия Закон за горите е било регламентирано, че това може да се случи навсякъде, стига да си платиш тарифна такса. В момента излетите на открито не са разрешени навсякъде, а на позволените места трябва си заплатиш за удоволствието на Държавното горско стопанство.

Това заяви за София Topnovini.bg природозащитникът Тома Белев от Сдружение "Зелени Балкани".

Подходящи за подобен вид излети са къмпинги или места за бивакуване, защото там е осигурено електричество и вода. За съжаление, тези места са много малко в България.

„Основният въпрос е в това какво е незаконно бивакуване. Няма такъв термин, защото всъщност няма законно бивакуване. Терминът не е възприет и практически няма разлика в това да си опънете шатрата, палатката или чадъра на плажа, което е допустимо“, обясни Белев.

По думите му в България, а и в чужбина много хора си ходят с малки палатки на плаж, с които се крият от слънцето.

Паленето на огън в горските територии е разрешено на определените за това места. Директорът на съответната Регионална дирекция по горите или на съответното горско или ловно стопанство трябва да определят места за палене на огън. Обикновено има такива в защитените територии.

„Ако сте собственик на имота, вие не искате разрешение от никого да си запалите огън в двора. Проблемът е през летния сезон, когато съществува опасност от пожари. Затова се казва, че трябва да се пали огън на определените за това места“, обясни правозащитникът.

Според него трябва да се прави разлика с това да си приготвите барбекю в съответното метално съоръжение и да запалите огън на открито.

По думите на Белев според решение на Върховния административен съд от 2010г. забраните за разполагане на палатки извън къмпингите са незаконни, тъй като нарушават основното право на гражданите свободно да се придвижват на територията на страната.

“Ако имам един декар имот, никой не може да ме спре да си опъна палатката на него. Това дори не се води строителство по смисъла на Закона за устройство на територията“, обясни Тома Белев.

Природозащитникът коментира и нашумелия скандал около плажа на Силистар, където за да стигнат до морето, се налагаше туристите да заплатят таксата от 5, а в последствие от 10 лева. Парите събирала частна охрана, назначена от собственика на терена.

„С такса и без такса, заповедта за защитената местността Силситар забранява преминаването през нея с автомобили. Няма как да се иска такса за паркиране или преминаване за нещо, което е забранено със закон. Там независимо дали си платиш, или не, си нарушител“, категоричен е Тома Белев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама