Нови инвестиции и разширение на бизнеса си в Добрич подготвят български и чужди компании

16:25, 31 юли 15 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инвеститори са заявили пред местната власт в Добрич намерението си за нови инвестиции и разширение на съществуващ бизнес, съобщи за Добрич Topnovini.bg кметът Детелина Николова. Става въпрос за изграждане на нови заводи, сред които фуражен завод на българо-китайската компания България Тианшинонг Фийд Ко. ООД, както и завод за гъвкави съединения за вода на „Булмат” ООД в партньорство с германо-швейцарската фирма „Неопер”. Освен това е заявено изграждане на селскостопански бази, такива за поддържане на земеделска техника, разширение на обувно производство, инвестиция по Закона за управление на отпадъците и др.

Българо-китайската фирма България Тианшинонг Фийд Ко. ООД ще строи фуражен завод на стойност 21 млн. евро в Добрич. Предвижда се инвестицията да се реализира в промишлена зона „Запад“ в Добрич, където е закупен терен. Според разчетите на китайските предприемачи, се предвижда първоначална инвестиция в размер на 80 млн. йоана /11 млн. евро/, от които за недвижими активи - 5 млн. евро и 6 милиона за оборотни средства. Дневният капацитет на произведения фураж ще бъде 500 тона /годишно - 150 000 т/. Управленският екип ще наброява около 20 души, а работниците в цеха - 35. На втори етап, заложените инвестиции са в размер на 70 млн. йоана /малко над 10 млн. евро/, от които - в недвижими активи 4,3 млн. евро и оборотни средства 5,8 млн. евро. Планира се дневният капацитет да се удвои и да се изгради складова вместимост около 50 000 тона. След тези два етапа, заводът ще има годишен капацитет над 300 000 т, а персоналът ще е малко над 80 човека. Реализацията на продукцията ще бъде за Китай.

Предстои да започне строителството на новия завод на „Булмат“ ЕООД, което трябваше да стартира тази пролет, но, както Добрич Topnovini.bg вече съобщи, се отложи заради изграждането на такива заводи в Индия и Китай. Вече е направено проектиране, приключил е изборът на главен изпълнител. Дружеството закупи общински терен от 36 000 квадратни метра в района на бившите казарми, които след предоставянето от държавата, са предвидени за индустриална зона. Инвестиционният проект ще се реализира на два етапа. Първият ще е за застрояване на около 2 000 квадратни метра с прилежащата инфраструктура – пътища, ВиК, ел, паркинги и т.н. Предвижда се инвестицията да е между 11 и 12 млн. лева. Инвеститорът е „Булмат” ООД в партньорство с германо-швейцарската фирма „Неопер”, която е лидер в производството. Разчетите са в новия завод в Добрич да работят около 150 души. Продуктите на „Булмат“ се изнасят в над 60 държави в света.

Няколко са заявените в Община Добрич инвестиционни намерения за изграждане на складове за съхранение на селскостопанска продукция и бази за поддръжка на селскостопанска  техника, съобщи кметът Детелина Николова. „Оптиком“ ООД , което се занимава с внос, търговия на едро и дребно в страната със селскостопанска техника, резервни части, сервизни услуги и ремонти, предвижда разширяване на дейността си, съвместно с още пет инвеститора. „Карима“ ЕООД иска да инвестира в изграждане на силози и база за селскостопанска техника. От „Агрохимикали“ също възнамеряват да разширяват дейността си. Ще се изгражда нов шоурум за селскостопанска техника. Има и инвесиционни намерения във връзка със Закона за управление на отпадъците – за изграждане на склад за вторични суровини – пластмаса, хартия и т.н.

Има издадено разрешение  за строителство на дестилерия за тревни култури, както и за склад за плодове и зеленчуци, а също и за преустройство на обувно производство на „Рива шуус“. Дадено е строително разрешение и за цех за производство на пелети на площ от 700 кв. м в квартал „Рилци“.

В Общината е заявено желание и за строителство на много жилищни сгради в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама