Жертви на адските жеги напълниха Спешното отделение в Добрич

19:16, 30 юли 15 25 799 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пациенти с топлинен удар напълниха Спешното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич през последните дни заради адските жеги. Има много припаднали на обществени места – в центъра на града, в магазини или на опашки в институции.

Дневно в отделението преглеждат по 150 пациенти, което е с около 50 % ръст спрямо предходните дни, съобщи завеждащият отделението д-р Бисер Ботев. От всички постъпили, 80 на сто са жертва на високите температури.

Потърпевшите от горещините са основно възрастни хора, които не спазват препоръките да не излизат навън между 11 и 19 часа. Има и по-млади хора, които са със сърдечни заболявания, с хипертонии. За поредна година добричлии не спазват препоръките на институциите и здравните власти, което налага линейките да фучат по цял ден.

Д-р Ботев препоръча в горещините да не се излиза навън, както и да се пият много течности, които могат да са под различна форма – вода, чай, сокове. В никакъв случай обаче не трябва да се залага на студени напитки, тъй като те могат да предизвикат обостряне на панкреатит. Трябва да се пият поне по три литра течности на ден, каза още д-р Ботев.

Друга причина да се пълни отделението е летният вирус, който преминава с повръщане, разстройство, болки в корема. Летовници, които са били на море, също се прибират със стомашни неразположения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама