Служители на 20 фирми излязоха на протест в Разград срещу повишаване цената на тока

14:03, 29 юли 15 25 732 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 1000 човека 20 предприятия от областта излязоха на протест в Разград срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията. Работодатели и работници от„Биовет“, „Антибиотик“, „Амилум“, "Тракция" - Самуил, "Каолин" - Сеново и други се събраха пред „Биовет”. Протестното шествие премина по централните улици на града, за да стигне пред областната администрация. Участниците носеха плакати с текстове „Няма да плащаме кражбите в енергетиката”,  „Спираме работа днес, за да не затворим изцяло утре“, „През лятото няма ко-генерация!“, „КЕВР не убивай икономиката!“ и др.

Изпълнителният директор на "Биовет" Теменуга Газдова обясни, че основната цел на протеста им е срещу безотговорното отношение на държавата към бизнеса. По думите й въпреки първия протест държавните органи, в това число и Комисията за енергийно и водно регулиране не са предприели действия за понижване на задължителната добавка „задължение към обществото” за фирмите. По думите й намалението от 40 лева на 37-38 лева не удовлетворява бизнеса и това значително ще влоши икономическото състояние на фирмите и на малките предприятия.

Смятам, че всички ние трябва да изразим нашия протест срещу нехайството на държавата и срещу това, че се прехвърлят вините и грешките в енергийния сектор върху реалния бизнес, добави изпълнителният директор на „Биовет”. Тя  призова да се потърсят резерви в енергийната система и да се вземат мерки за преструктуриране, а не негативите и грешките да се прехвърлят върху бизнеса. Това според нея ще рефлектира както върху благосъстоянието на хората, тъй като фирмите няма да имат възможност да увеличават заплати, така и върху конкурентноспособността на фирмите, възможността за инвестиции, по думите й може дори да се стигне до съкращаване на персонал.

Представители на протестиращите се срещнаха и с областният управител на Разград Петър Василев, който обеща техните искания да бъдат предадени на по-високо ниво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама