Цената на мидите във Варна падна на 2 лева за килограм
09:07, 17 юли 15
25
3787
Шрифт:
Мидите са изключително полезна храна и невероятен деликатес, с който можем да изненадаме близки и приятели. Те обаче са и като филтри на морската вода, затова е важен произходът им, казват рибарите.
По цвета на черупката и външния вид може да се разбере дали мидите са от ферма. Собствениците на заведения край морето ги предпочитат и са категорично против изкупуването на миди от случайни търговци. Десетки са мидените ферми по крайбрежието, повечето с дългогодишен опит в бранша.
Именно от тях морските вълци от Карантината се зареждат с черупчести мекотели. Други пък берат миди от скалите на юг от нос Галата, тоест от екологично чисти води. Съветът на рибарите е винаги да се консумират пресни миди, което означава живи.
В големите рибни магазини можете да си купите миди в мрежичка, които са се киснали в морска вода минути преди да влязат в тенджерата. Съхраняват ги така, за да дишат. Ако попаднете на такава находка, не я подминавайте, но се уверете, че черупките са плътно затворени – това показва, че мидата е жива.
Ако някои имат лек процеп, почукайте отгоре – ако се хлопне веднага, значи мидата е жива, ако не – не купувайте, защото рискувате да се натровите, предупреждават рибарите.
Последни новини

Забраняват се свръхнаситени с никотин рискови продукти
12:29, 24 юли 25 / Свят
Грижа за домашния любимец: 10 полезни съвета
17:30, 23 юли 25 / Свят
Община Сливен продължава ежедневни оросявания в квартал "Речица"
11:12, 21 юли 25 / Регионални новини
Добави коментар