Въвеждат електронни винетки и тол-такси от 2018

15:01, 02 юли 15 25 748 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„До края на годината, със съдействието на Световната банка, ще съзадем нова коренно различна система за заплащане по пътищата”, каза в Стара Загора министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, предаде репортер на Стара Загора Topnovini.bg. Тя участва в дискусия за възможностите на публично-частното партньорство под мотото „Да. На българската икономика”.

Предвижда се тежкотоварните автомобили над 3.5 тона да заплащат тол такса, а леките автомобили да се движат с електронни винетки. Системата ще бъде въведена през 2018 година.

По думите на Павлова България има уникален шанс да се превърне в хъб и връзка между Европа, Африка, Близкия Изток и страните от бившия СССР. Тя е  единствената страна в Европа, през която минават пет европейски коридора. Затова обаче трябва да се изгради магистрален пръстен, на който да се качи транзитният трафик, а останалите автомобили да се движат по по-нисък клас пътища. Предвижда се подобряване на пътната мрежа и обезопасяването й чрез мантинели, „легнали полицаи” и камери по всички магистрали.

Повече от 1.6 млрд. лева ще бъдат похарчени през периода 2015-2020 година по Оперативна програма „Транспорт” и още 380 млн. лв. по програма „Региони в растеж”  за инвестиции в пътната инфраструктура. Те ще са не само за изграждане на нови магистрали, но и за по-нисък клас пътна мрежа.

Възможностите за публично-частно партньорство министър Павлова вижда в три направления. Правителството ще настоява поне за един пътен проект по Инструмента за свързаност в Европа. С пари оттук може да се построят магистралите София-Видин или София-Калотина. Втората възможност е с пари по план „Юнкер”, а третата е в създаването на Национален фонд за развитие на пътната инфраструктура.

Министър Павлова отчете, че най-сериозните пречки при изграждането на пътната инфраструктура са  отчуждаването на терени, екологичните оценки и археологическите разкопки, които забавят строежите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама