Петко Петков: Никой няма намерение да "яхва" съдебната система

18:39, 30 юни 15 / Политика 25 657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Смятам, че подкрепата за реформа в конституцията е далеч по-голяма от опозицията. Не виждам как предложените изменения нарушават баланса на властите. Това каза пред бТВ зам.-министърът на правосъдието Петко Петков. Коментарът му е по повод становището на главния прокурор Сотир Цацаров по законопроекта за изменение и допълнение на конституцията.

Пред комисията обвинител №1 заяви, че един от основните въпроси е дали обикновено Народно събрание може да приеме предложените поправките в конституцията. Другият според него е неоправданото поставяне на акцент върху независимостта на съдиите, за сметка на независимостта на прокурорите. Според него на преден план излиза засилване на контрола върху прокуратурата.

Петков коментира и твърдението на Цацаров, че промените ще смачкат прокуратурата.

„Няма такова намерение. Още повече, че колегите в прокуратурата имат по-слабо чувство за независимост. Г-н Цацаров подчерта, че се касае за негово мнение“, заяви зам.-министърът.

Той коментира и изказванията на проф. Георги Близнашки, че с промените в конституцията се цели „изнасилване“ на съдебната система.

„Няма да коментирам изразните средства, които г-н Близнашки използва, но по съдържание той не казва нищо, тъй като освен условното твърдение, че има опит да бъде „яхната“ и „изнасилена“ съдебната система, аргументи за това не казва. Той залага на изразните средства, не на аргументите“, добави Петков.

На въпроса кой саботира съдебната реформа, той заяви, че това ще стане ясно по гласовете „за“ и „против“ на народните представители. Тогава щяло да си проличи кой лицемерно иска реформа, а всъщност не желае такава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама