Няколко населени места в Бургаско под сериозен риск от „изборен туризъм“

17:21, 30 юни 15 25 521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко населени места в Бургаска област попаднаха в черните списъци за риск от „изборен туризъм“. Изследването е на Института за развитие на публичната среда в риск и цели да разобличи регионите в страната, които ще се окажат „златни мини“ за предполагаемото купуване на гласове и подмяна на реален вот на предстоящите местни избори.

От института са изчислили какъв е процентният риск от “изборен туризъм“ в страната, като се позовават на броя на новорегистрираните лица в дадено населено място. Схемата посочва на сравнителен принцип колко души са били регистрирани в общините за 2015 и 2014 година, и има ли съществени различия в цифрите.

Интересно е например, че в малко познатото карнобатско село Соколово броят на новорегистрираните лица за 2015 година е цели 110 души при население от 338 жители. В същия период за миналата година е имало едва един регистриран. Което означава, че рискът от „изборен туризъм“ в малкото населено място е доста голям - цели 31,95%.

Село Загорци, община Средец също е един от рекордьорите по брой на новорегистрирани лица. За последната една година броят на жителите в населеното място рязко се е увеличил с 48 при населението от 246 души по постоянен адрес. Това поставя селото под риск от изборни манипулации с малко над 17%.

Третото място в класацията е за село Ясна поляна в община Приморско. Там броят на регистрираните нови жители е 102-ма, за сравнение за 2014 година техният брой е бил значително по-малък - едва 13 души. В селото по постоянен адрес живеят общо 596 човека.

Малко след Ясна поляна, се нарежда село Веселие в същата община с 15,27 процентен риск от подмяна на вота наесен. В рамките на 2015 година местната администрация е приела регистрациите на 70 души, като за същия период през 2014 година желаещите да получат постоянен адрес в селото са били само 5-има. Село Хаджиите пък е приело общо 34 нови жители, при положение, че броят на постоянно пребиваващите там е 328 души.

Със значително по-малък процент на застрашеност от „изборен туризъм“, под 10 %, са още Обзор, Ново Паничарево, Оризаре, руенското село Разбойна, Свети Влас и Средец.

Само преди седмица проверка на Окръжна прокуратура-Бургас установи груби нарушения при регистрацията на жители в средецкото село Дюлево. От проверката е станало ясно, че при направени регистрации на 47 лица, в действителност на посочените адреси живеят само 4 души.

По този и още подобни случаи на територията на община Средец продължава да работи Областна управа в Бургас, като се проследява дали длъжностните лица, които правят регистрации, са си свършили съвестно работата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама