Плевенското село Горталово с висок риск от „изборен туризъм“

16:41, 30 юни 15 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Село Горталово е посочено като населено място в област Плевен с висок риск от „изборен туризъм“. Това става ясно от публикувана обобщена информация на Института за развитие на публичната среда за регистрациите по настоящ адрес за периода февруари-април 2015 г. (последните три месеца преди изтичането на срока за уседналост за местни избори 2015 г.) и за същия период през 2014 г. 

На базата на тези данни е изчислен процентът на риска от "изборен туризъм", който представлява съотношение между абсолютния брой новорегистрирани по настоящ адрес жители (разликата между регистрирани и дерегистрирани по настоящ адрес) в населеното място и неговото население по постоянен адрес според ГРАО към 15.06.2015.

В област Плевен са изведени няколко населени места.

С най-висок процент на „изборен туризъм“ е посочено село Горталово – 115,32%, От данните на Института при 111 жители с постоянен адрес само за месеците от февруари до април 2015 г. са регистрирани 129 души. За същия период на миналата година броят на регистрираните е бил едва двама.

В село Згалево рискът от нашествие на изборни туристи е 24,28%. Там при жители с постоянна регистрация 552, регистрираните през февруари – април т.г. са 134.

Селата Николаево и Беглеж са с рискове съответно от 18,43% и 12,42%.

„Избирателните списъци се правят по настоящ адрес. Списъкът се състои от всички с постоянен адрес в дадено населено място без хората до 18 години. Към момента няма яснота за точния брой избиратели по настоящ адрес. Затова, за да изчислим коефициента на риск, използваме за база броя на всички хора, които имат постоянен адрес в населеното място (по данни на ГРАО). Ако бъдат извадени тези, които нямат избирателни права, делът на “изборните туристи” ще натежи още повече – респективно и числовото изражение на коефициента на риск от повлияване на вота, ще нарасне“, обясняват още от Института.

Цялата карта с местата, застрашени от „изборен туризъм“, можете да видите на azglasuvam.net.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама