Кметовете на Атина и Солун с инициатива “Да на Европа”

17:58, 29 юни 15 / Свят 25 654 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова инициатива набира скорост в Гърция през последните часове – създаване на национален комитет. Неговата роля ще е да обясни на гръцките граждани колко тежки ще бъдат последиците от излизането на Гърция от еврозоната и връщането ѝ към драхмата, пише сайтът grreporter.info.

Сайтът се позовава на свои източници, според които, 50 известни личности в Гърция - от местното самоуправление, университетите, научните организации и творческите среди - са започнали интензивни контакти, за да разкрият в следващите дни по всякакъв начин необходимостта от оставането на страната в центъра на Европа. Според тях ако не се обърне посоката, страната ще се изправи пред „безпрецедентна национална катастрофа“.

Основна роля в тази инициатива играят кметовете на Атина и Солун, Георгиос Каминис и Янис Бутарис. Подготвя се и съставянето на 5-членен координационен комитет, който съгласно закона за референдумите, ще получи неформален правен статут, за да може инициативата да участва в телевизионни предавания и всякакви други предизборни дейности под формата на представителство на гражданското общество.

Инициативата ще подкрепят и много областни управители и кметове, се казва в публикацията.

Авторите се позовават на вчерашните изявления на председателя на Съюза на гръцките общини Георгиос Патулис, който отбелязал, че "европейска Гърция ще победи с подкрепата на цялата местна власт".

По всяка вероятност, трите парламентарно представени партии - Нова демокрация, Потами и ПАСОК да подкрепят този ход. Очаква се те да се задействата като единен фронт през следващите дни, да поставят над своите разногласия общия си исторически и национален дълг, а именно необходимостта Гърция да остане в Европа.

Утре в Солун, на площад Синтагма е обявен митинг „Оставаме в Европа“. Той ще започне в 19:30 часа. По време на събитието изявления ще направят публични личности, коит са „ЗА“ оставането на Гърция в Европа. Повече може да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама