П. Кънев: Абсурд е да има облекчения само за големите фирми по отношение на тока

17:48, 29 юни 15 / Политика 25 888 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Абсурд е да има облекчение в цената на тока само за тия 27 компании, които са големите енергийни потребители. Да, това е по една европейска норма, но в същото време около 5000 фирми ще бъдат ощетени, тъй като предложението на КЕВР е да им вдигнат цената на тока с 12-19%. Това е неприемливо и както виждате този път българския бизнес реагира, като реакцията беше изключително остра”, заяви на пресконференция в Бургас депутатът от БСП Петър Кънев.

Според Кънев същината на проблема не се крие толкова в това, че се вдига цената на тока, колкото заради това, че не се взимат абсолютно никакви мерки и не се предприемат реформи в сферата на енергетиката.

„Години наред, не само при това правителство, енергетиката се е превърнала в една кърмилница на корпоративни, лични и всякакви интереси. Проблемите там са пределно ясни – имаме проблем с американските централи, изключително неизгоден договор, подписан 2001 година. Имаме проблем в ВЕИ-тата, не само с фотоволтаиците, а с всички и като цяло имаме проблем с управлението на българската енергетика”, допълни Кънев.

Кънев е на мнение, че не е нормално АЕЦ "Козлодуй" да разполага с 3500 души, а в същото време АЕЦ "Белене", както беше планиран с два блока – само с 800. По думите му е доста съмнително и това, че в държавния ТЕЦ "Марица-изток 2" работят около 2000 души, а в съседния американски ТЕЦ, на разстояние само от 1-2 км, работят 700 човека.

Бургаският депутат зае позицията, че трябва да бъде поставен сериозно въпросът доколко това политическо правителство ще има волята да започне реформи в енергетиката.

„Проблемът е дали в рамките на един месец ще се намери решение за баланс за фиксирането на някакви цени на тока. Дупката, която се очертава в бюджета е в размер на 750 млн. лева. Това, което касае цените на тока за населението е около 2%, тоест там драма няма. Драмата е, че около 285 млн. от дефицита трябва да бъдат взети от бизнеса. Бизнесът обаче съвсем логично тук казва откъде на къде ще ги взимат от нас при положение, че не сте пипнали нищо в енергетиката. Не изпълнявате закона с рестрикциите за ВЕИ-тата, не сте пипнали когенерациите, не сте пипнали тъй наречените заводски централи, а там е чудо”, продължи коментара си Кънев.

Припомняме, че в края на миналата седмица две от най-големите предприятия в Бургас излязоха на протест заради готвеното увеличение на цената на тока. Тогава от „Спартак” АД заявиха, че ако токът поскъпне ще трябва да бъдат съкратени 30% от служителите на завода. От „БМФ Порт Бургас" пък бяха категорични, че няма да плащат заради кражбите в енергетиката и правителството е длъжно да стигне до някакво решение по казуса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама