КЕВР отлага поскъпването на тока с месец

16:28, 29 юни 15 25 1162 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е взела решение за удължаване на ценовия период на дружествата в сектор „Електроенергетика“ до 31 юли, става ясно от съобщение на сайта на комисията.

Преди дни парламентът прие законови поправки, с които даде възможност поскъпването да се отложи с месец.

От енергийния регулатор очакват в рамките на този месец властта да излезе с решение за енергията, произведена от ВЕИ.

„В краткосрочен план предстои министрите на енергетиката, на финансите и на икономиката съвместно да издадат Наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници. С оглед на това, ако КЕВР до 30.06.2015 г. се произнесе с решение за утвърждаване на цените в сектор „Електроенергетика“, то няма да отразява целите и правилата на посочената наредба, свързана с предоставянето на помощ за намаляване на тежестта при разпределение на разходите, произтичащи от задълженията за изкупуване на електрическата енергия от възобновяеми източници, съгласно Насоките на Европейската комисия“, се казва в съобщението.

КЕВР очаква оповестените от органите на изпълнителната и законодателната власт действия да създадат в срок до един месец възможности за намиране на резерви за оптимизиране на разходите, съответно на цените на електрическата енергия.

Пълният текст на решението можете да прочетете тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама