Тереза Мей запазва доверието си към Борис Джонсън

16:25, 08 юни 18 / Свят 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът на Великобритания Тереза Мей продължава да има доверие във външния си министър Борис Джонсън въпреки неговото предупреждение, че може да има провал на Брекзит.

"Премиерът вярва, че нейният кабинет и правителство работят усилено, за да изпълнят волята на народа и работят усилено, за да възвърнат контрола върху нашите пари, закони и нашите граници", посочи тя, добавяйки, че няма да коментира изтеклия в уебсайт BuzzFeed таен запис с коментари на Борис Джонсън на частна вечеря в сряда в Института на директорите в Лондон.

На въпрос дали Тереза Мей има доверие във външния си министър, говорителката каза: "Разбира се".

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън коментира, че "всеки премиер, който има някакво подобие на власт", би уволнил британския външен министър Борис Джонсън "отдавна".

Британският външен министър също така е атакувал финансовия министър Филип Хамънд, наричайки финансовото министерство "сърцето на онези, които искат да останат в ЕС". От записите става ясно, че той е предупредил, че Великобритания може да остане "заключена в орбита около ЕС" и че въпросът с ирландската граница - една от основните спорни точки в преговорите с Брюксел - е било позволено да диктува "цялата наша програма".

"Това не е първият път, когато той е правил коментари, които показват, че той е - всъщност трудно ми е да мисля за дипломатически термин, който да използвам за него", изтъкна Стърджън.

"Просто не смятам, че Борис Джонсън е някой, който трябва да заема един от най-високите постове в държавата. Не смятам, че начинът, по който се държи, не смятам, че опортюнистичният начин, по който поставя своите собствени интереси постоянно пред това, което очевидно е в най-добър интерес на страната, е поведение, което подобава на някой, който заема този пост", добавя шотландският политик.

Междувременно заместник-политически редактор на вестник "Таймс" съобщи в Twitter, че в понеделник Тереза Мей ще направи обръщение към депутати от управляващата Консервативна партия. По-рано тази седмица Мей ги призова да подкрепят законопроекта, който ще сложи край на членството на Великобритания в Европейския съюз, когато този законопроект се върне за разглеждане в Камарата на общините следващия вторник.

В четвъртък британското правителство пък постигна копромис по въпроса за предпазната клауза в плана за Брекзит, касаеща ирландската граница, след като този въпрос предизвика сериозен разрив между министрите.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама