24 май става официален празник на Сърбия (СНИМКИ)

11:10, 21 май 18 / Свят 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепрезидентът Илияна Йотова и Никола Селакович – генерален секретар на сръбския президент Александър Вучич, поднесоха венци пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий в Белград. 

Селакович съобщи, че тази година Сърбия ще празнува за първи път 24 като Ден на славянската писменост, а от следващата година този ден ще стане официален празник на страната.

"За нас това е особен знак, че вече 24 май ще можем да празнуваме заедно с нашите сръбски приятели, а от догодина той ще бъде и неработен официален празник", отбеляза Илияна Йотова.

"Светите братя Кирил и Методий в Сърбия са символ на началото на славянската писменост и просвета. Наистина досега не сме отбелязвали празника по най-достойния и заслужен начин, както останалите славянски народи, защото сърбите честваме и Свети Сава като свой национален просветител. Но това не намалява значението на делото на светите братя Кирил и Методий. По инициатива на президента Вучич ще бъде предложен проектозакон за честването на 24 май като държавен празник", съобщи Селакович.

Йотова е на посещение в Чехия, Словакия и Сърбия по стъпките на светите братя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама