Има договореност за премиера на Италия

08:30, 21 май 18 / Свят 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новите коалиционни партньори в Италия са се договорили за състава на бъдещото правителство. Това обяви лидерът на "Лигата" Матео Салвини след поредния кръг от преговори с Движението "Пет звезди".

Двете партии договорихапрограма за общото си управление през следващите пет години. Документът предвижда прекратяване на политиката на икономии, въвеждане на минимален доход на над 9 милиона социално слаби и подобряване на отношенията с Русия.

Името на кандидата за премиерския пост обаче все още е тайна. Днес той или тя трябва да бъде представен на президента Серджо Матарела, който може и да отхвърли кандидатурата.

Според италиански медии, Матео Салвини ще поеме министерството на вътрешните работи, за да води обещаната твърда политика срещу нелегалната имиграция и ислямистите. Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо пък е спряган за министерството на труда или на икономиката.

Членовете на крайнодясната партия Лига подкрепиха с голямо мнозинство - над 90%, предложената управляваща коалиция в Италия с антисистемното Движение "5 звезди" на вътрешнопартийното гласуване. Над 215 000 привърженици на "Лигата" са подкрепили гласуването, съобщи партията и приветства "чудесния резултат". Членовете на Движението "5 звезди" гласуваха в петък за предложената коалиция, която предстои да бъде одобрена от президента Серджо Матарела. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама