Пламен Георгиев: Скоро очаквайте резултати и то много сериозни

13:50, 08 мар 18 / Политика 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пламен Георгиев бе избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Той беше предложен от ГЕРБ и Обединените патриоти и пленарната зала го предпочете пред кандидата на БСП Николай Николов.

Дебатът кой да оглави новия антикорупционен орган продължи повече от два часа, за да излезе от темата и да доведе до поредните престрелки между ГЕРБ и БСП, съобщи "Дарик".

"Пламен Георгиев е прокурорът, по чиито дела има осъдени политици", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По делата за "Софийски имоти", за които стана дума в залата, той се обърна към БСП: "И точно по делата на Георгиев и спекулацията, която направихте със "Софийски имоти", нека да припомня, че делата, които се водеха, да, вие имахте съществено значение в управлението на "Софийски имоти", до момента, в който дойде ГЕРБ и успя действително да захване борбата срещу корупцията. Защото в "Софийски имоти" имахте вашия представител Симеон Симеонов".

Той риторично попита защо нямаше окончателна осъдителна присъда на последна инстанция по сагата със "Софийски имоти" и отговори: "Защото давностният срок изтече, а на първа и втора инстанция беше осъден изпълнителният директор Тошко Добрев".

Депутатът от БСП Антон Кутев пък си спомни скандала от преди години с оповестени в медиите записи на разговори между премиера Бойко Борисов и тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов: "Аз лично чух този запис, в който премиерът на държавата поръчва на шефа на митниците да махне проверка. Това е престъпление за мен. Това, че не го чу вашият човек е големият проблем на днешния разговор. Цяла България чу как премиерът казва, че трябва да се отмени проверка в митниците, което е престъпление и за шефа на митниците, и за премиера. Стоеше тук Борисов, когато излезе скандалът. Седях и го гледах и се чудех как ще оживее политически този човек. Да, признавам го, можеше да оживее. Но не мога да не призная, че навсякъде по света това щеше да завърши не просто с оставка на кабинета - това беше първият кабинет на Борисов - и нито той, нито вие сега щяхте да сте тук, ако този човек си беше свършил работата".

"Господин, Георгиев, вие вероятно ще бъдете избран днес. Това е предрешено. Не сме наивници. Но започвате с фалстарт. Каквито и спорове да водехме днес тук, за мен ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го представляват, нямат доверие, каквото и да направят, то няма да бъде възприето добре от българското общество", каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В крайна сметка, както беше допуснато още по време на дебата, Пламен Георгиев беше избран да оглави новия антикорупционен орган. В кулоарите на парламента той обясни, че е разочарован от дебата в зала, но това няма да повлияе на работата му. "Нищо няма да ме разколебае в работата ми. Тези високи резултати, които сме постигали досега, ще бъдат пренесени в новата комисия и те вече се пренасят. Виждате, че вече имаме няколко реализации", каза Георгиев.

Корупцията е наистина негативно явление, но има начин да се бори и съвсем скоро буквално до седмици очаквайте нови и нови резултати и то много сериозни, обеща той.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама