Корнелия Нинова: Не съм предала Георги Гергов – бях принципна

08:57, 03 май 17 / Политика 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не предадох Георги Гергов – бях принципна. Всичко, което днес правя, е изговорено на конгреса – не се отклонявам от решенията. Още от първия ден след конгреса съм казала „тръгваме ли като юмрук срещу паралелната държава“. И го правя.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред бТВ в отговор на упреците на Георги Гергов, че тя го е предала, въпреки, че той я е продкрепил преди време да влезе в ръководдството на БСП, информира БГННЕС.

„Не съм тук да отговарям на Георги – имаме решение на Националния съвет на БСП. Тук съм заради, хората които подкрепиха БСП, да отговоря на техните очаквания“, добави тя.

Нинова обясни, защо, според нея, се случват тези неща – поради 2 големи причини. Първата е след изборите имаше група за натиск върху мен – от политически лица, от моята партия за голяма коалиция с ГЕРБ. Имаме си решение на нашите органи – да не правим. Няма да правим. След това аз да стана председател на НС, след това Зорница Златева да остане, изброи Нинова.

„Втората причина са действията ми за промяна в БСП. Факт че такива хора държейки бюлетини, задкулисно определяха председателя. Аз им казах – не няма вие, хората ще ме избират. Втората част от промяната, която роди тази съпротива е мандатността – три мандата и се оттегляш. Усетих, че обществото го иска и го направих“, заяви тя.

Според Нинова това, което става сега, е следствие от всичко това. Единият избор е приемам статуквото и си гледам личния живот. Но това означава, че левицата си отива. Другият е – да търсим промяна. Не само Гергов – още 500 души са ме направили председател, каза тя по повод твърденията, че Гергов я бил подкрепил. Повече няма това да се случи – да се говори „моите“ гласове - представители от Пловдив на 50 души да говори „моето“ лице, категорична бе Нинова.

Основният аргумент да поиска оставката му е нарушаване на политическия морал, подчерта лидерът на БСП. Тя се мотивира с неприемането да се посредничи на сделки между главния прокурор и бизнесмени. Участвала съм в срещи и те не са били тайни, подчерта тя. В ЦУМ съм ходила в кабинета на Гергов но не на специални и тайни срещи, а на нормално срещи – с Мая Манолова и със Слави Трифонов, заяви тя. Не съм се срещнала с тези хора, за да правим бизнес, а да разговаряме за принципни неща – за президентски избори, за референдума. Не съм отишла там да искам услуга, каза Нинова.

Тя заяви, че се е срещала с Цацаров, но официално – в кабинета му. Не са обявявани пред медиите, защото са правени по надлежния ред – „отиваш в прокуратурата в приемно време, записват те и това не може да се нарече тайна среща“, подчерта Нинова. Аз не отивам да го срещам с бизнесмени главния прокурор и да му раздавам листчета – отивам да разговаряме официално, аргументира се тя.

Политическото решение за Гергов е взето и приключи. Днес приключваме с този разговор, заяви Нинова и подчерта, че работа на прокуратурата и на други органи е да определят дали Гергов е част от паралелната държава, която самият той определи за мафия.

Нинова прочете решение на МС – за Пловдивския панаир, с което се казва 51% на държавата и 49% на общината на 10 ноември 2006 г. Също така показа молба от нея от юни 2007 г., с която иска да бъде освободена от длъжността председател на Съвета на директорите на Панаира с мотиви, че не е уведомявана за кадрови промени и за финансовото състояние на дружеството. Така тя обясни , че не е човек, който е преразпределял акции и участвал в схеми около Панаира. Едва след като приключват всички дела, през 2009 г. тя се връща в политиката, след като си изчиства името и има решение от 2009 г. на съда с което става ясно, че Нинова е чиста.

Нинова се възмути от рязката промяна в поведението на Гергов. До вчера колегата е бил участник в този екип, заедно сме работили. Затова, че сме го обидили излиза и казва, че Стефан Данаилов, Сашо Симов и др. са трети ешалон. Тази обида към ИБ мен най-много ме боли, заяви Нинова по повод обвиненията на Гергов. Срещне ли го в коридорите на „Позитано“ тя би го поздравила, „защото той е член на НС на БСП“.

Казахме че тръгваме към промяна, ще го видите с времето, че е така. Променихме устава, не се съгласих за голяма коалиция, така съм постъпвала преди, така ще постъпвам и сега, особено когато съм лидер, подчерта Нинова и даде да се разбере, че работи само с факти и документи. В крайна сметка определи като свещена за нея думата промяна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама