Крайнодесният Обама

снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ, идол на Демократите и религиозна икона на либералите Барак Обама се притесни от радикалната траектория на любимата си партия и нейния все по-екстремистки електорат.

Първо той призова младите да бъдат по-отворени към различни мнения и да преосмислят „културата на отменяне и забраняване“, която се разпространява като вирус в прогресивното общество, за което самият той мечтаеше от предизборните плакати с надписи за „надежда“ и „промяна“.

Чудовищата, които Обама помогна да се отгледат в Западния свят явно вече са прекалено свирепи, уродливи и отблъскващи за неговия вкус.

Кадрите на облечени в черно и маскирани орди от млади активисти, преподаватели и деца на по-възрастни активисти и преподаватели, които нападат невинни, разрушават частна собственост, обществени пространства и палят собствените си университети, изглежда са потресли президента, чиято администрация позволи на движението Black Lives Matter да напада полицаи безнаказано и да се превърне в радикална организация с терористично крило от фанатици.

Сега Обама призовава за повече дебати, повече свободно слово и по-малко изцепки на екстремисти с наранени чувства. От трибуната, която поддържаше имиджа му пропагандно чист дойде отговора на новото време. New York Times се изгаври със своя герой с коментар, в който почти буквално му казва: „ОК, буумър“ и  посочва, че поколенческият разлом пречи на Обама  да разбере защо културата на цензура и забрана сред прогресивните младежи всъщност е „най-якото нещо, евър“.

Още по-трагикомична е картината след критиките на Обама и към кандидатите за номинацията на  Демократическата партия за президентските избори през 2020-а. Президентът, който обеща да „трансформира американското общество“ каза преди дни, че „средностатистическият американец не мисли, че ние трябва напълно да разрушим системата и да я преправим изцяло“.

„Дори и когато предлагаме смела визия за бъдещето, трябва да сме вкоренени в реалността. Повечето гласоподаватели не са движени от същите идеи, които движат определени левичарски Twitter фийдове или активисткото крило на партията“, добави бившият президент. Уау, Обама звучи като крайнодесен реакционер, който иска да „направи Америка отново бяла“ и да заключи всички мигранти, малцинства и гейове в концентрационни лагери. Все пак, нали такава е представата на верифицираните в синьо Twitter профили и облечените в кафяво улични протестъри за всеки, който дръзне да критикува новата крайнолява реалност на Демократическата партия и прилепените към нея пропагандни институции в медиите, университетите, бизнес офисите и Холивуд.

Думите на Обама се изтълкуваха като не особено добре прикрита атака срещу хора като Елизабет Уорън и Бърни Сандърс, които открито предлагат абсурдни социалистически програми за „политическа революция“ и обещават всякакви безплатни неща, национализации и, разбира се, легендарният вече фарс „Зелената нова сделка“.

Никой от новите радикали в Демократическата партия не се впечатли особено от критиките на Обама и на хоризонта не се очертава смекчаване на левия екстремизъм. Напротив.

Според някои бившият президент е истински загрижен за посоката на партията и страната, а според други човекът просто иска от новите звезди на революцията да бъдат малко по-подривни и прикрити и да не демонстрират радикалните си намерения тъй открито.

За дълбокото лицемерие с марка Обама ни напомни неговата съпруга. Обожествяваната от журналисти, знаменитости и обикновени блогъри жена използва високата си платформа за поредна саморазправа с една от любимите си мишени – белите хора. Тя каза, че белите хора са бягали и все още бягат от черните в Чикаго и това, разбира се, е лошо, расистко и гадно. Според Мишел белите бягали от определени квартали в Чикаго заради цвета на кожата и културата на афроамериканските си съседи. Не заради чудовищните нива на тежка престъпност, постоянни престрелки, мръсотия и цялостна социална дисфункция. Никой не би избягал от това.

Самата Мишел стреля по белите, които напускат Чикаго от новото си имение за 15 милиона долара в Martha's Vineyard, където живеят предимно бели хора. Дали някой няма да обвини нея, че е избягала от чернокожите в Чикаго, за да живее при белите в едно от най-белите и богати места на планетата? Който го направи със сигурност ще бъде обявен за расист. И крайнодесен. Като нейния съпруг Обама.

Изобщо, приключенията на семейство Обама след двата мандата на Барак могат да послужат като особено поучителна история за лицемерието на либералните люде. А шоуто тепърва предстои - двамата вече са продуценти на филми и сериали.