Корпоративна капитулация пред Китай

Западните компании и знаменитости обожават да говорят – а често и да крещят - за човешки права, демокрация и прогресивни ценности. Те са готови да бойкотират отделни малки американски щати, които не са достатъчно либерални по техните свръхлиберални критерии и редовно осъждат американската и европейската история, американската и европейската култура и западната цивилизация като цяло. За тях сякаш никога няма достатъчно равенство, толерантност, брой джендър идентичности и права за малцинства. На Запад. Публиката постоянно е облъчвана с прогресивни послания, кампании и реклами, с патетични речи на знаменитости и бизнес говорители, които са си поставили за цел да превърнат „правата и малцинствата“ в „най-важното нещо евър!“ За Запада.

Всичко това моментално отива в кофата за боклук, когато същите тези бизнеси и знаменитости решат да правят пари в Китай. Тоталитарната комунистическа държава изобщо не се интересува от свобода, демокрация и човешки права. Там такива неща не съществуват и западните звезди и компании нямат нищо против. Дори напротив – ако някой сред тях си позволи да застраши връзките им с Китай, те се обръщат срещу него и взимат страната на бруталната диктатура. Те стават „полезни идиоти“ на Китай без да си дават сметка, че само преди месеци са протестирали срещу Тръмп в пусишапки и са заплашвали не особено могъщи западни общности или бизнеси с фалит заради такива фундаментални въпроси като трансджендър тоалетни или гей торти.

Няколко случая от последните дни показаха колко чудовищно и отблъскващо е лицемерието на големите компании и знаменитости, които „смело“ осъждат „нередности“ в САЩ и Европа, а после безгръбначно целуват ботуша на комунистически Китай.

Мениджърът на баскетболния отбор „Хюстън Рокетс“ Дарил Мори си позволи преди няколко дена да пусне туит в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг и си навлече гнева на китайските власти.

Но си навлече гнева и на NBA и на най-големите звезди на баскетбола, начело с Леброн Джеймс. Баскетболната асоциация прави солиден бизнес в Китай и разчита на китайския пазар, а изразяването на свободна, независима и продемократична позиция от страна на Дарил Мори постави техните интереси в опасност. NBA се разграничи от него, осъди поведението му и се извини на Китай. Леброн Джеймс публично каза, че той бил необразован, неинформиран и трябвало да си мълчи, защото заради него NBA и неговите съотборници прекарали тежка седмица. После се разбра, че зад кулисите Джеймс искал от NBA да накаже несъобразилия се с китайските власти мениджър. Това е същият Леброн Джеймс, който в САЩ е либерална икона и се изказва редовно в подкрепа на прогресивни каузи. Джеймс е силно политизирана мегазвезда с остри позиции срещу Тръмп и полицията. Той редовно цитира Мартин Лутър Кинг и говори за права и борба с несправедливостта. Но не и в Китай. Там Леброн е послушен повтаряч на пропаганда и крепител на цензурата. Нека да обобщим - Леброн Джеймс е най-голямата баскетболна мегазвезда на планетата в момента и преди дни той нападна свой сънародник, за да защити китайската комунистическа власт. Цялата мултимилионна компания NBA се изправи срещу един от своите, заради едничък продемократичен туит и позорно се преви пред един от най-тоталитарните режими на планетата. Не защото животите им бяха застрашени, а защото печалбата им можеше да пострада.

По същото време и могъщата компания за игри Blizzard наказа няколко играчи за подкрепа на протестите в Хонконг. А в интервю милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг отрече Китай да е диктатура и каза, че партията там прави „всичко за хората“.

Към това добавяме и постоянното съобразяване на Холивуд с китайските цензори в името на бизнеса им там. В САЩ холивудските студия постоянно пропагандират прогресивни ценности, човешки права и бойкотират щати, които не са достатъчно либерални. В Китай те променят своите сценарии, актьорски екипи и кадри, за да се нагодят към изискванията на комунистическата диктатура. Нито дума за проблеми с човешки права в комунистическата диктатура. Нито полъх от критика срещу режима.

Съжаление заслужава всеки, който се възхищава на публичните изяви и активизма на международните корпорации и знаменитости. Може би най-жалки са местните туземци, които постоянно пискат как в България трябва да следваме „светлия пример“ на толерантните и политизирани компании и публични фигури.

И как всяка компания, която през 2019-а не си преправя логото в цветовете на дъгата за прайд тържествата, е отломка от ретроградното минало. Същите тези бизнеси с логата в цветовете на дъгата са готови да подкрепят най-бруталните издевателства над всякакви малцинства, ако това ще бъде добре за техните отношения с тоталитарни режими. Но туземецът с тримесечен стаж в международен офис ще продължи да се прехласва. Защото тези хора са като зомбитата от „Z-та световна война“. Един филм, който също беше променен и цензуриран, за да мине в Китай.

За лицемерните бизнеси и знаменитости пасва следната перифраза на легендарна шега на Граучо Маркс: „Това са нашите принципи и идеали и ако в Китай не ги харесват... е, имаме и други“.