Какво да правим с извергите?

СНИМКА: БГНЕС

 

Едно чудовищно престъпление потресе цяла България – 21-годишен изверг изнасили и уби по жесток начин 7-годишната Кристин от с. Сотиря, Сливенско!

Въпросът какви наказания да се налагат за подобни престъпления, които шокират със своята безчовечност, отново е актуален. От ВМРО-БНД вече предложиха премахване на съкратеното производство при особено тежки престъпления, плюс химическа кастрация за изнасилвачи и педофили.

Още преди залавянето на индивида, извършил това злодеяние, обществените реакции бяха бурни и изключително крайни. Мнозинството изказали се в социалните мрежи настояваха за линч. Което всъщност е нормалната, естествена, инстинктивна реакция на хората в подобни ситуации. Обвиненията към тях в безчовечност и липса на християнско милосърдие са безпочвени, защото всяка проява на милост към този урод е гавра с паметта на малката Кристин. Детето е изпитало невероятни болки и е умряло по мъчителен начин – нормално и убиецът му да се мъчи поне толкова. Според естествените, Божи закони, съдбата на убиеца следва да е в ръцете на близките на жертвата и те да решат какво да му се случи. Ако искат - да го убият, ако искат – да го измъчват, ако искат – и двете.

Разбира се, подобни практики отдавна са в историята (ней-вече заради риска да пострада някой невинен), но място за дебатиране на юридическата рамка определено има. И така, какво да правим с такива изверги?

Периодично, след подобни брутални престъпления, зачестяват гласовете за връщане на смъртното наказание. Това, че смъртното наказание е неприложимо при сегашната конюнктура в Европейския съюз, е по-малкият проблем – промяната е възможна, ако мнозинството в Европейския парламент и мнозинството от европейските правителства застанат зад тази мярка. А дотогава, тя може да се прилага неофициално – формално се издават доживотни присъди без право на замяна, и след 2-3 месеца осъденият претърпява „инцидент” в затвора. По-големият проблем е, че смъртното наказание е твърде хуманна мярка за тези престъпници. Един куршум (или смъртоносна инжекция) – и толкова. Прекалено леко се отървават гадовете...

В интервю пред медиите майката на Кристин каза за убиеца: „не трябва да умира, а да се мъчи до живот”. И докато мнозина акцентират върху „до живот”, не е зле да се погледне и върху фразата „да се мъчи”. Подобен род престъпници трябва да изживеят целия възможен ужас, който причиняват на жертвите си. Затова е редно да се помисли как (неофициално, разбира се) телата им да бъдат обект на физически изтезания и медицински експерименти.

Доживотната присъда при строг режим е по-сурово наказание от смъртта, но пък струва повече на данъкоплатците. Може би най-адекватната мярка би била доживотният принудителен труд. Така осъденият не само ще се мъчи, но и ще даде принос към общественото ( и към близките на жертвата) чрез цената на своя труд.

Що се отнася до идеята за химическа кастрация – да, определено такива изверги заслужават това. Въпросът е има ли смисъл да се прилага при осъдени до живот? И не е ли по-добре педофилите да се лекуват принудително, още преди да са извършили престъпление, и ако лечението е неуспешно, да се прилага такава кастрация?

При всички положения законодателството трябва да се промени в посока на далеч по-сурови наказания. Да се сведе до минимум риска злодеят от с. Сотиря да излезе от затвора след 10-15 години - защото си признал, защото се разкаял, защото имал трудно детство, защото се държал добре в затвора и т.н. И не толкова заради самите изверги (повечето от тях така или иначе са непоправими), а заради обществото – колкото по-тежки са наказанията, толкова по-голяма е наградата за всички останали, които спазваме законите.

Като стана дума за спазване на законите, възможно е да сте останали с впечатление, че на моменти призовавам за заобикаляне на някои закони. В действителност, имам предвид заобикаляне (само когато е нужно) на писани, човешки закони, които поради една или друга причина влизат в противоречие със стоящите над тях неписани, Божи или природни закони. Защото писаните от човеците закони са несъвършени, за разлика от естествените.

Анкета

Одобрявате ли мярката зелен сертификат?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 175 гласа

Реклама

Реклама