Врагът се крие - седем наставления от времето на СССР за успешна полицейска работа

Марк Харисън е професор по икономика в университета на Уорик (Великобритания) и пише за комунизма, неговата икономика и кражбите, измамите, лъжите и шпионажа, които го съпътстват. За тези от нас, които сме живели през този тъмен период, е любопитно да научим как сме изглеждали отвън. Помня, че на Запад, България често не бе наричана държава, а бе определяна като сателит на червена Москва. Сателити бяха и нашата ДС (Държавна сигурност), тайните и агенти, както и служителите на явната Народна милиция. Всичко бе по съветски образец и се подчиняваше, без всякаква възможност за самостоятелни решения или глас, на сменящите се ръководствата в СССР.  Десетилетното съществуване на режима се дължи до голяма степен на действията им. Хубавото за днешните изследователи е, че всичко бе надлежно документирано. Ето какво професор Харисън открива в навиците на структурите отговарящи за сигурността в огромната комунистическата империя, отнасящо се и за нас. Той отделя седем основни правила на властващите през тези мрачни години. И именно те, според него, са способствали за дълголетния живот на червените диктаторски режими:

  1. Врагът се крие! Всеки комунистически лидер добре знае, че е мразен от голям брой хора. Колкото повече се страхуват от него, толкова повече те крият враждебността си. Това е риск, защото враговете не могат лесно да бъдат разпознати. Скритите са най-опасни и тайната полиция е тази, която може да ги отсее. По такъв начин агентите под прикритие са любимото и логично средство за борба с тази заплаха. Сталин нарича вътрешните си врагове "вълци в овчи кожуси" и е убеден, че най-доброто им прикритие е да се присъединяват към комунистическата партия.
  2. Сред враговете, обичайните заподозрени са тези, които по-лесно могат да бъдат открити и поставени под специално наблюдение. Как? Можете да криете какво ли не, но биографията си и тази на близките ви хора - не. Там е слабото ви място. Заподозрените могат да бъдат отделни личности, но съществуват и групи, които са враждебно настроени към властта. В СССР и "братските" и държави такива бяха: получилите образование, преди комунистическите партии да вземат властта; вярващите в различни религии; чужденците и хората с роднини в чужбина. При Сталин целта да се ликвидира опасността се е постигала с масови разстрели и заточение в лагери в Сибир. Не се налагало събирането на доказателства. Според властта, заговорниците не оставяли документални следи. Дори само малък процент от разстреляните и изселените да са били истински врагове, то успехът е бил налице. След края на сталинската епоха, с масовите екзекуции се е приключило, но постоянният контрол на тайната полиция оставал все така неизменен.
  3. Сред обичайните заподозрени, най-голяма група представлявали младите хора. Тяхната склонност към общуване, стремеж към новото, нетърпението им за промени, ги правят естествени бунтовници. Сред тях младежите повече, а девойките по-малко, били целта на тайната полиция. Изучаването на реакциите и интересите им били приоритет. Следенето на родителите също, защото те възпитавали младите да маскират своите морални и културни идентичности. В момент на криза се очаквало маските да паднат и това да затрудни властта.
  4. Смехът. Той трябвало да бъде преустановен! Вицовете са нежелателни. "Капитализмът е екплоатация на човек от човек, а комунизмът - обратното". Служителите във властта не се смеят, защото са чели Джордж Оруел, който твърди, че "всяка шега е една малка революция". Такива шеги създават неформални и трудно контролирани общности. Вицовете се следят и споделящите ги често са наказвани сурово, особено по времето на Сталин. По-късно наказанието се смегчава и се свежда до предупреждение към шегаджиите. Изглежда безобидно да те повикат в районното, за да те смъмрят за разказан виц, но то действаше ефективно и сковаващо, предвид случилото се с други хора преди. При нас по времето на тоталитарния режим, заради вицове изпращат "виновните" в лагер и дори убиват такава знаменитост като Сашо Сладура.  Днес в Пловдив е издигнат паметник на незабравимия музикант и весел човек.
  5. Бунтът. Винаги е изненадващ! Тайните агенти трябва да са будни и през нощта. Защото колкото и да са афиширано лоялни хората към диктатурата, то тоталитарният режим е мрак, в който мнозина успешно крият чувства и намерения. Една искра в тъмнината може да отвори очите на хората и те да осъзнаят, че не са сами. Колкото и строги да бяха органите на сигурността, то историята на комунизма също бе пронизана от въстания. Властите винаги бяха изненадани.
  6. Когато все пак припламне искра, вероятността, да се запали пожарът на бунта, става реална. Но разгарянето му отнема време и тогава бързата реакция е от огромно значение. Постоянната бдителност и енергични действия ограничават и потушават пламъците. Опасните места са университети, фабрики, заводи, където се събират млади образовани личности. Големите струпвания на хора - официалните манифестации и събрания, също са обект на засилено внимание от тайни полицаи. Неофициалните се разпръскват за броени минути!
  7. Редът се поддържа чрез изяви. За тоталитарните държави начинът по който изглежда обществото, е по-важен от неговото истинско състояние. "Народът и партията са едно цяло". Този лозунг за единство се повтаря непрестанно и се вклинява в съзнанието, с идеята да създаде чувство на самотност у бунтовника. Ясно се разбира, че е опасно сам да се бунтувате. Срещу вас стои не само партията, но и народът. При нас популярен бе и лозунгът "НРБ - СССР! Вечна дружба!".


Крахът на комунистическата система изглеждаше немислим и когато това се случи, мнозина бяха изненадани. Такива има и до днес. Както казва руският учен-антрополог Алексей Юрчак: "Это было навсегда пока не кончилось" "Това беше завинаги, докато не свърши".