(А)политическа чума

снимка: БГНЕС

Една тема, която не е особено популярна в пространството между Шишман и градинката на Кристал, между Витошка и „Народен“ – чумата по свинете. Макар и не особено интересна за горните ареали, потенциално тя има много по-голям протестен заряд отколкото изборът на нов главен прокурор (по-скоро липсата на избор), новият главен директор на БНТ (където антикомунистическата опозиция се втурна да защитава….Уляна Пръмова) и веганските арт-хепънинги срещу месото.

За добро или лошо.

Научните и медицински аспекти на африканската чума по свинете вече беше разгледана в отделна статия, благодарение на Светослав Александров от БАН – можете да видите тук.

Също толкова важно е да видим някои други много интересни положения – а именно:



Кой защитава БАБХ?

Разследването на Генка Шикерова за Антикорупционния фонд е важно поради две причини. Първо, само по себе си, защото разкрива корупционна вероятност във връзка с фирмите „Син кръст 2016“ и „Еко БГ СЖП“, чиито мобилни инсинератори изведнъж заместват предишните с много по-голям капацитет. Макар това да е потенциално голям скандал (защото от БАБХ все още не са излезли със смислено обяснение), още по интересно е защо гореспоменатото разследване е отказано да се излъчи от НОВА телевизия. Всъщност – заметено под килима, със смехотворни аргументи – още в края на 2018 г. При старото ръководство. Мислите си, че при новото ще е друго? Никакви индикации за това, тъй като Генка Шикерова неотдавна беше освободена от работата си във въпросната телевизия. 


Освен гореспоменатите съмнителни сделки  - съмнителни в смисъл, че става дума за явно източване на пари, БАБХ за втори път се проваля грандиозно в най-основната си дейност – превенция на епидемия по животните. Което ни води и до следващата тема:



Кой ще понесе политическата отговорност?

Макар и често обект на подигравки, благодарение на Лютви Местан и няколко песни, предимно на Ъпсурт, политическата отговорност е действителност, а последствията от нея – още по-реални и единствената функционална възможност за демократичния процес.

На първо място и без никакво съмнение, цялото ръководство на БАБХ трябва да си замине. Не „когато отмине кризата“ и не „когато се справи с проблема“ а по възможност още вчера. Дори да нямаше съмненията изнесени от разследващия репортаж, самите действия на БАБХ доказват, че в момента там са хора, които не се справят с най-основните си задължения.

Малко по-сложен е пряко политическия въпрос. Румен Порожанов беше министър на земеделието и храните до май месец тази година. Министерският му период ще запомним, освен със скандалите на ДФ „Земеделие“ (чийто изпълнителен директор е много преди да стане министър) и с откриването на знаменитата стена по границата с Румъния. Стена за която Доналд Тръмп може само да си мечтае и чиято функция беше точно предотвратяване навлизането на африканска чума на българска територия. Както беше очевидно още при откриването ѝ, тя не свърши абсолютно никаква работа. Порожанов вече не може да понесе пряка политическа отговорност, но би било напълно оправдано никога повече да не заема какъвто и да е публичен пост. А след разпоредената проверка от прокуратурата в БАБХ (чийто принципал е точно МЗХ) е възможно да бъде подведен и под съдебна такава (отговорност).

Настоящият министър Десислава Танева на първи поглед не може да бъде винена за ситуацията, тъй като е министър от няма три месеца. Само на първи – защото освен настоящ министър на земеделието и храните, тя е и бивш – от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017. В промеждутъка е и председател на комисията на земеделието и храните в НС.

Единственият начин да разсее всякакви съмнения в собствената си отговорност са бързи и ефективни мерки в БАБХ и в самото министерство. В противен случай политическата отговорност има качеството да се разпростира нагоре по веригата.

И още по-нагоре – Борисов вече веднъж в началото на 2013 падна, поради наглед битови проблеми, които многократно са доказали, че са огромен катализатор за обществената енергия. В случай, че цинизмът да се обяснява на хора, част от които загубили прехраната си, че всичко е наред и проблем няма, е твърде възможно народът да поиска главата и на Василевса…


Как неправителствените организации подменят демокрацията?

Политическата отговорност ще бъде понесена – дали с оставки и уволнения или на избори – предстои да видим. Има обаче цяла на практика сформирана класа, която се ползва от всички облаги на влиянието върху политиката (включително чуждестранно финансиране), но не и на понасянето на отговорност за политическите актове. Точно така – става дума за неправителствените организация и далеч не се ограничаваме само върху конкретния случай или в конкретния сектор.

Както стана ясно още в средата на 2017 година е имало предложения с цел превенция на въпросната епидемия. Които са били разглеждани и внесени от управляващата коалиция. Не се заблуждавайте – те не са спрени от опозицията, както изисква нормалния демократичен процес. Спрени са от дежурните НПО-та с безумни аргументи за спасяването на….размножителния период на дивите птици. В ролята си на самозвани експерти, НПО-тата подменят демокрацията и за пореден път причиняват пряко или не огромни загуби не само на икономиката, но и на обикновения човек. Нормалният демократичен процес не само предполага, че можеш да извършваш политически актове, а и това, че следва да понесеш и отговорността за тях. Разбира се това, няма как да се случи, когато прикриваш партийни интереси зад удобния параван на уж аполитични, неправителствени организации, които са на практика групички за обществен шантаж – по модела на „застраховането“ от 90-те. Само че, вместо да затворят „застрахования“ в тиха стая без прозорци и климатик за „разговор“, винаги са готови да съберат хиляда човека, за да блокират някое кръстовище. Ако не стане по техния начин.

 

Кои са границите, които не бива да се преминават, колкото и да ти се иска да си на власт?

Т.нар. „фалшиви новини“ не се използват само в българския политически живот, дори напротив. Дори не става дума за явната демагогия на изданията на междуолигархичния сблъсък на родна почва. Говорим за явно неверни новини идващи от сайтчета завършващи на „blogspot.com“ или „wordpress.com“. Някои от тях изрично се записват като „хумористични“, други са собственост на разни велики политически PR-и, чиито единствен успех е, че са били нещо-там в кампанията на ОДС ’97, когато и магаре можеше да влезе в парламенти. Някои магарета дори влязоха, но това е друга тема. Но пък иначе се борим за „нов морал“ и „чиста и свята република“.

Съчетаването на здравословното недоверие на българина към институциите и авторитетите с крайно нездравословно четене само на заглавията води до плачевни резултати – всъщност имаме го и привнесения пример с антиваксърството.

Противно на днешните „либерали“ обаче, консерваторите не смятаме, че това е проблем, който ще се реши с нови регулации, изземащи свободата на словото. Единственото решение е повишаване на културата и разбира се нормалното съдебно преследване за умишлено разпалване на паника. Защото за да дойдеш на власт (или да я запазиш) има граници, които не трябва да се преминават – за да остане над какво да се „властва“.