Принцове за социална справедливост

снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните изяви на принц Хари и Меган Маркъл затвърждават впечатлението, че двамата са решили да се представят в пространството като нравоучителното и снизходително „сошъл джъстис“ крило на британското кралско семейство.

Расизъм, климатични промени, размахване на пръст срещу капитализма и свободните индивидуални човешки избори, сигнализиране на добродетели, колаборация с крайнолеви медии, пропаганда на политически коректни догми... Хари и Меган старателно инвестират в пълния прогресивен пакет.

В интервю с прочутата английска приматоложка Джейн Гудол, по-малкият син на принцеса Даяна се впусна в обяснения по една от любимите левичарски теми – неосъзнатият расизъм.

Момчето, което преди години беше подложено на жестоки критики заради нацистки парти костюм, днес е реформиран политически коректен повтаряч на кухи леви слогани. Той ни казва, че дори и да не се мислим за расисти, най-вероятно сме расисти, но не го съзнаваме. Теорията на неосъзнатия расизъм е основополагаща за модерната прогресивна мисъл и до голяма степен за тях обяснява защо има разлика в развитието на различните етнически групи в западните общества и на различните народи и култури като цяло. Причината е в неосъзнатия расизъм на белите мнозинства, които упражняват невидима репресия върху малцинствата и не им дават възможност за развитие.

Хари явно е попил целия нонсенс и го повтаря автоматично, без никаква рефлексия или критично мислене. Според автора на международния бестселър „Странната смърт на Европа: Имиграция, идентичност, ислям“ Дъглас Мъри, принцът e приел политическата перспектива на своята съпруга Меган Маркъл и изразява нейните позиции. Интервюто, в което Хари говори за неосъзнатия расизъм и невидимата репресия е включено в пищно промотирания септемврийски брой на британския Vogue с гостуващ главен редактор неговата съпруга Меган Маркъл. Херцогинята на Съсекс е решила да превърне модното списание в каталог на прогресивните фиксации и левичарските доктрини. Броят, разбира се, щял да празнува успелите, независими жени.

Една от звездите на гостуващата главна редакторка Маркъл е Грета Тунберг – ученичката, която се превърна в смущаващ символ на инфантилизацията на „борбата“ с климатичните промени. Тунберг организира училищни стачки срещу променящия се климат, пътува по света, среща се с други либерални икони като Барак Обама и размахва тийн пръстче на световните елити в Давос. Медиите я наричат явление, феномен, бъдещето на човечеството и лидерът, от който всички се нуждаем. В този контекст е болезнено логично и очаквано Маркъл да промотира Тунберг.

Като споменахме Барак Обама  - няма никаква изненада и в това, че Меган прави специално интервю с неговата съпруга Мишел за своя брой на Vogue. От самото интервю очакваме препотвърждаване на пълния прогресивен пакет - расизъм, климатични промени, размахване на пръст срещу капитализма и свободните индивидуални човешки избори, сигнализиране на добродетели, пропаганда на политически коректни догми...

Разговорът на Маркъл и Мишел ще бъде рекламиран и отразен като събитие на съпротивата срещу всичко лошо, глупаво и грозно.

Месианските медийни материали за двете политизирани дами ще наситят пространството с онова неизказано – а защо не и директно казано – послание, че, който не е съгласен с тях вероятно е лош човек. И расист, искащ светът да свърши след 12 години.

Една от целите на Маркъл като гостуващ главен редактор е да покаже, че жените нямат нужда от мъже в търсенето на статус. Този аргумент е особено интересен в устата на жена, която буквално се е омъжила за принц и е приела аристократична титла от неговото семейство.

„Изявите на Меган потвърждават страховете на някои хора, че с включването на силно идеологизирана и политизирана фигура в кралското семейство, което по-скоро не се намесва в политическите въпроси, проблемите за Елизабет II и британското общество тепърва предстоят“, пише Мъри.

Всеки, който се е надявал, че с новините около кралското семейство ще си почине от политика и морализаторски напъни, е останал разочарован и от заканите на Хари и Меган да се ограничат до максимум две деца. Заради околната среда. Разбира се, това е изумително излишно сигнализиране на прогресивни добродетели. Да не говорим, че последното нещо, от което изпадналите в демографска дупка местни европейски популации се нуждаят е кралска препоръка за по-малко деца.

Бившата актриса Меган Маркъл очевидно не иска да играе ролята на знаменитост с титла. За нея кралският двор е политическа платформа и идеологическа трибуна. Което значи, че ни очакват още много „сошъл джъстис“ новини с престижния печат на роялизма.