Африканската чума - поява, развитие и мерки за справяне (Част II)

15:53, 30 юли 19 25 Topnovini Автор: Topnovini
снимка: pixabay

Във връзка с разпространението на африканска чума по свинете на територията на България ТОПНОВИНИ ще публикува поредица от научни информации, свързани със заболяването. Ще представим на читателите си примери, преведени от руски език, които проследяват появата и разпространението на чумата от 1903г. до наши дни.Информацията е представена и под формата на филм, който може да гледате в края на всеки от публикуваните материали.

 

През ноември 2017 г. Тюмен беше развълнуван от новината за избухване на африканска чума по свинете. Огнището на болестта е регистрирано в свинеферма в село Шорохово, Исетски район. Това е първото голямо предприятие в Урал, което пострада от чумата.

„Към периода на избухването на болестта във фермата е имало около 16 и половина хиляди животни, от които за определен период от време са паднали около 900 и повече глави. Фактически се оказа, че около 16 хиляди глави са били унищожени на територията на село Шорохово, в първата заразена зона са били конфискувани и унищожени 288 глави.“

Все още не е възможно да се установи точната причина за епидемията. Обаче, по време на разследването се оказва, че предприятието грубо е нарушавало правилата за отглеждане на свине. Територията на фермата е била само частично оградена, всяко лице или диво животно е можело свободно да влезе вътре в комплекса. Работниците са си носели храна на работа, включително месо. Много от тях са отглеждали свине в личните си стопанства. Такова пренебрегване на нормите за биологична защита е довело до ужасни последствия.

„Сега, откакто напуснах работа, вече не ходя там, тежко ми е. Какво има там и как е там - не знаем, но сега всички ще бъдат без работа, повечето така и си намериха работа никъде, защото докато продължаваше унищожението, дори и след месец, хората започнаха да си търсят работа, никъде не ги вземаха. Сякаш хората бяха болни, а не животните. Като цяло, селото го изтръгнаха от корен. 170 души са без работа - хоп, и всички останаха. И ще стане ли нещо, няма ли - никой не знае.“

Днес свинефермата е затворена, както и много други руски компании, които са престанали да съществуват след пренасянето на африканска чума по свинете.

Но тази история получи печалната си известност по съвсем друга причина.

„Започна в нашата бригада, но бях в болнични, не знам самото начало. Когато се върнах на работа, прасетата вече бяха болни. Мислехме, че това е белодробна болест, и ги лекувахме при нас. Ние се грижехме за тях, но защо дори не сме имали ... Лекарят даваше за изследвания, резултатите идваха отрицателни…“

Докато прасетата са били лекувани, предприятието работи с пълна пара. Компанията продавала месо на тюменски преработвателни комбинати и изнасяла живи свине в други региони. Разследващият комитет сега изяснява защо правилната диагноза не е била поставена веднага и дали е имало умишлено укриване на африканска чума по свинете. Тогава всички сили са били хвърлени на оперативно търсене на заразени животни.

Автоматизираната информационна система МЕРКУРИЙ е система, създадена от Росселхознадзор /бел.пр.: Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор/ за електронна ветеринарна сертификация на продукти. ЕВС е официално въведена в Русия от 01 юли 2018 година. Тя позволява да се гарантира проследимостта на производството, движението и продажбата на животински продукти, оперативно да се установяват и изземват опасни продукти, да се изчислят недобросъвестните производители, да се изтласкат измамниците и контрабандистите от пазара.

„Благодарение на програмата „Меркурий “ беше установено кой е транспортирал, къде е закарал, и са предприети оперативни мерки за информиране за локализацията на огнищата в тези територии."

Оказа се, че болните прасенца са продадени на предприемачи в Курганска област и в Ямало-Ненецка автономен окръг. И в двата региона незабавно бяха ограничени огнищата на АЧС, бяха избегнати тежките последствия. Откакто е попаднал в Русия смъртоносният вирус, това далеч не е единственият случай, когато едно предприятие, което вече е обхванато от чума, продължава да работи и да търгува с продукти.

През 2012 г. заразено месо от едно от предприятията в Краснодарски край е изнесено за девет руски субекта.

През 2014 г. подобна история се случила в Псковска област. Опасната продукция е попаднала в 15 региона.

През 2016 г. от огнище на африканската чума по свинете в Московска област месо е изпратено до тридесет и един руски субекта. Нещо подобно, но още по-страшно, се е случило в Калининградска област. Тук АЧС чакат е очаквана отдавна, тъй като болестта, която лесно преминава границите на държави, е достигнала до Прибалтика и Източна Европа.

„Калининградската област беше в зоната на риска от 14-та година, когато първите стъпки бяха регистрирани в Литва и в Полша. По принцип, ветеринарните лекари в региона знаеха, че болестта ще дойде. Знаехме, че ще дойде рано или късно.“

И дойде в края на 2017 г., само на един километър от полската граница бяха открити диви свине, умрели от африканска чума по свинете.

„През ноември на седемнадесетата година областната лаборатория за пръв път диагностицира африканска чума по свинете. В нашата лаборатория бяха изпратени проби за потвърждение. Беше от дива свиня. Реакцията беше положителна, но ние изолирахме ДНК на вируса на африканската чума по свинете и с използване на метода на РПФ /бел.пр.: рекурентно преобразуване на Фурие/, оцветихме маските."

Буквално месец по-късно домашни прасенца започнаха да умират от АЧС в областта. Всички те са били държани в лични помощни стопанства на граждани и, следователно, не са били защитени от болестта.

„Ние се сблъскахме точно в първите огнища в личните помощни стопанства, когато на нивото на общините имаше неразбиране за сериозността на ситуацията. Диференцирането на момента, в който частен собственик, който по принцип не допринася значително за регионалната икономика, става причина за такива катастрофални последици.“

Последствията бяха наистина катастрофални. В рамките на шест месеца чумата достигна до големите предприятия. Огромна свинеферма с най-високо ниво на биологична защита в Правдински район, където към момента на избухването на епидемията се отглеждаха повече от сто хиляди животни, е една от първите, които докладват за огнището. Въпреки това, както се оказа по-късно, епидемията в предприятието е започнала няколко седмици преди официалното поставяне на диагнозата и през цялото това време компанията не е спирала да работи.

„Болни животни са били откарвани в кланицата, след което месото е извозвано в различни региони на Руската Федерация. В шест региона ние открихме месо, контаминиран вирус на АЧС. За съжаление, това също е един от пътищата за разпространение и, може да се каже, един от основните пътища.“

Месото от животни от този комплекс все още се среща в различни части на страната, въпреки че предприятието е напълно затворено. Всички работници бяха съкратени, 128 хиляди прасета бяха унищожени. Следствието и прокуратурата ще установи какво се е случило. Образувани са наказателни производства срещу представителите на комплекса и лекаря от регионалната ветеринарна служба. Ако се докаже, че компанията е знаела за АЧС и умишлено е прикривала болестта, за да има време да продаде колкото е възможно повече животни, тогава това престъпление ще стане, може би, най-жестокото и ужасно за всичките 11 години от присъствието на чумата в страната. Престъпление срещу собствения си народ.

Дерил Татаринов е оглавявал най-голямата кланица и предприятие за производство на месна продукция в региона. Повече от десет години компанията успешно работи и се развива.

„В момента всички служители са уволнени. Ние не можем в момента да им плащаме заплата, ние напълно спряхме. Просто няма какво да правим, седим и чакаме някакво чудо, което не се случва."

Беше известна опасността от африканска чума по свинете и бяха предприети защитни мерки. Следили са служителите, както трябва, да не отглеждат прасета в личните си помощни стопанства,  контактували са с ловци, изградили са система за допълнителни дезинфекционни бариери при влизане и, разбира се, не са очаквали, че АЧС ще дойде напълно законно, с обичайното снабдяване с животни от същата онази свинеферма.

"По-рано се колеха някъде около 600-700 глави на ден. И сега мога директно да ви покажа какво има в нашите хладилници. Виж, няма нито едно парче месо, нито половин труп, пълна тишина."

Към днешна дата в Калининградска област са регистрирани повече от 60 огнища на АЧС. Броят на свинете е намалял с повече от една трета. Междувременно през последните четири години Росселхознадзор постоянно предупреждава местните власти за опасността от африканска чума.

„През цялото време ние предлагахме някои инициативи, като цяло ги предлагахме на ниво областна администрация и на заседанията на комисиите за извънредни антиепизоотични мерки. Това е, първо, създаването на буферни зони по границите, защото ние разбираме за анклав от държавни граници. Изглежда, че е по-лесно да се направи буферна зона от 10-15 километра и постоянно да се извършва профилактика на тази територия. Имахме предложение да се направят буферни зони поне до два километра около големи свинеферми."

Но буферни зони така не са бяха създадени. Популацията на дива свиня не се намали до нужното ниво. В частните помощни стопанства населението продължи активно да отглежда прасета и всичко това на фона на ежедневното влошаване на ситуацията с АЧС в съседните Полша и Литва. В Европейския съюз разпространението на африканската чума по свинете е достигна катастрофални мащаби. От 2014 г. насам има  повече от 12 000 огнища. Това е девет пъти повече, отколкото в Русия за цялото време на присъствието на вируса.