Отскочи ли от стената топката с мултикултурализма и политически коректното?

Снимка: Илхан Абдулахи Омар

Атаката на Доналд Тръмп срещу четирите жени конгресмени от Демократическата партия е потвърждение на третия закон на Нютон, че на всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Битката се пренесе в Конгреса на ниво искане и отхвърляне на импийчмънт за президента. Като основен опонент на Тръмп се очерта родената в Сомалия мюсюлманка Илхан Абдулахи Омар. Родената през 1982 г. в Могадишу сомалийка е избрана в щата Минесота за представител в Конгреса на САЩ. Впрочем тя е първата натурализирана гражданка от Африка, първата небяла жена, избрана от щата Минесота, и е една от двете мюсюлманки (другата е Рада Тлайб, Мичиган) в Конгреса. Както може да се предположи, тя е точно обратното на това, което Тръмп изразява като политическа позиция. Във външните отношения критикува близостта с Израел, а във вътрешните настоява за определяне на минимална заплата, достъпни жилища и здравеопазване, опрощаване на студентски заеми, премахване на имиграционни и митнически ограничения и т.н. Разбира се, всичко това е поднесено с широка усмивка и приветливо изражение. Според Тръмп позициите на Омар намирисват на социализъм, а това за него е лошо, много лошо. Тук, по-възрастните, и по-точно в Източна Европа, знаем, че такава миризма не е приятна, но нашите спомени и представи са твърде далеч като съдържание, време и разстояние от реалностите отвъд океана.


Засега обитателят на Белия дом печели. Републиканците го защитиха, гласувайки задружно против обвинението в расизъм. Четирите конгресмени загубиха, но какво да очакваме в бъдеще? Битката с политически коректното е само в началото и повечето победи са на страната на нашия свръх толерантен и човеколюбив свят. Би било емблематично да видим една чернокожа жена в образа на Джеймс Бонд. Пример за сериозен пробив във варосаната, но пропукана стена, на познатото доскоро бяло превъзходство. Малката Русалка вече ще е чернокожа, обявиха от Дисни, а бялата е в архива. Какви очаквания да имаме за Снежанка и Пепеляшка? С хиджаб, може би? Няма нищо лошо всички деца да могат да се отъждествяват с приказни герои, но не мисля, че скоро ще видим Аладин висок, рус и синеок. Нима трябва белите хора да имат гузна съвест, че тяхната култура е създала тези класически персонажи?


Обвиненията, че Тръмп прави расистки коментари, и то към жени, бяха отхвърлени с 240 срещу 187 гласа.  Президентът, от своя страна, прикани конгресмените и публиката да се запознаят с минали изказвания на четирите атакувани от него. Според Тръмп те са били антиамерикански, антисемитски и просоциалистически. В типичния си стил, той заяви: "Трябва да разгледате някои от ужасните изявления, защото никога не е имало такива изявления". В резултат на това, на митинг в Грийнвил (Северна Каролина) множеството скандираше: "Изпрати я обратно!". Имаха предвид мюсюлманка Илхан Абдулахи Омар и родната и Сомалия. Преди това, Тръмп бе приканил конгресмените да се върнат в ужасните си страни, от които са дошли (само Илхан е родена извън САЩ), да ги поправят и чак тогава да дават акъл на САЩ. Предположи, че шефката на тяхната група Нанси Пелоси с радост би им уредила безплатни билети.


Една от засегнатите, 29-годишната конгресмен Александрия Окасио-Кортес, на пресконференция по повод нападките на Доналд Тръмп, предпочете да се обърне към подрастващото поколение на САЩ, с думите: "Първото нещо, което искам да кажа на децата в тази страна е, че независимо какво казва президентът, тази страна принадлежи на вас, принадлежи на всички".  Намекна, че Тръмп е "слаб ум", който оспорва лоялността им към страната, с цел да избегне дебат по съществени проблеми. Контраатаката на четирите цветнокожи бе базирана върху твърдението, че дневният ред на белия национализъм е опит да се отклони вниманието от усилията на Демократическата партия  да промени политиката по въпроси, свързани със здравеопазването и изменението на климата. Последва изявление на президента, че "се наслаждава" на битката и като истински бизнесмен заяви, че вярва в печалбата си от изхода и. Не спести нови ксенофобски забележки: "Ако не им харесва, оставете ги да си тръгнат! Те не обичат страната ни и в някои случаи мисля, че те мразят страната ни.


Тук трябва да се отбележи, че в кампанията си за избор на президент преди години, Тръмп също не харесваше страната си. Но е бял и със светла коса. Тогава той не мислеше, че САЩ са "свободна, красива и много успешна" страна. Лозунгът му беше: "Отново да направим Америка велика". Днес, 50 години от стъпването на човек на Луната, ще е добре да припомним, че САЩ са първите, които изпратиха свои граждани там, но преди тях, изчезналата империя СССР изпрати в Космоса първата жена, първия азиатец, първия чернокож, а и първия българин.