Нася Кралевска: Настояваме за истината

19:52, 22 юни 19 25 Topnovini Автор: Topnovini

Сайтът desebg.com публикува коментара на журналистката Нася Кралевска, известна с книгите си „България под комунизъм”, за случилото се в периода 1944-1989 г. и „Без заглавие”, посветена на трудното начело на демократичните промени в страната след краха на тоталитарната система. Скандалът с опита да се прикриват факти и събития за комунистическия режим в някои от новите учебници по история за 10 клас е преминал океана и е достигнал до САЩ, където Нася Кралевска живее. Тя изпрати до desebg.com своята гражданска позиция, която ние препечатваме

Извънредно трудно и едновременно лесно е да се пише за същността на комунистическия режим в България и за престъпленията на червената ни партия.

Трудно, защото захваналият се с това дело изследовател попада на доказателство за целенасочено унищожаване на професионалния, интелектуалния и духовния елит на нацията ни от част от членовете й, заразени от болшевишката проказа и завзели през 1944 г. властта с помощта на сталинския Съветски съюз. А после за десетилетия чрез терор, ограничения, лъжи, полуистини и манипулации превърнали народа в безлична и слабо просветена политически маса от безправни поданици.

Невъзможно е и за най-устойчивия психически автор да се рови в тази материя без погнуса и отврата от „славната ни БКП“. И най-хладнокръвната личност изтръпва от ужас, когато проследява зловещия край на достойни, именити и заслужели българи. Ще спомена само трима от тях:

  • Данаил Крапчев – журналист и издател на световно ниво, убеден демократ, парламентарист, родолюбец, пребит до смърт на улицата от банда комунисти;
  • Тодор Кожухаров – блестящ публицист, писател, общественик, политик, осъден на смърт от „народния съд“ и захвърлен като куче в общ трап заедно с колегите си министри, парламентаристи, съветници;
  • Райко Алексиев –  богато дарен знаменит фейлетонист, художник, карикатурист, умъртвен чрез изтезания и побои в Дома на слепите.  

Защо от друга страна е лесно да се пише на тази крайно мъчителна тематика? – Защото безбройни неопровержими документи, архиви, факти, закони, протоколи от съдебни процеси, разпоредби и не на последно място - прекършени човешки съдби – потвърждават за добросъвестния изследовател безусловната истина – комунистическият режим е нанесъл огромни щети на България.

Ако не знаеш истината за същността му, трудно можеш да си обясниш защо довоенна България - която е била на десето място по стандарт в Европа, в днешни дни по много показатели е на последно и още пъшка от корупция и пороци.
Липсата на правдиво обяснение е пагубно за всички българи, но най-вече - за подрастващите поколения.

Ето защо с огромна радост и облекчение посрещнах през януари 2018 г. закъснялото с близо три десетилетия решение на Министерството на образоването и науката на Република България в учебната програма за 10 клас по предмета „История и цивилизация“ да се включи самостоятелен раздел с нови знания и нови термини за периода 1944-1989 година.

Най-сетне благодарение на дългогодишните усилия на проф. Евелина Келбечева и на нейните съмишленици младите хора на България щяха да научат истината за комунистическия режим у нас!
Възхитих се на политика Цветан Цветанов, подкрепил решително инициативата. Не се учудих ни най-малко от ожесточената реакция на Българската социалистическа партия, предан приемник на комунистическата. Както и от поддържащите нейната идеология и политика университетски преподаватели и научни дейци, изпаднали в паника от взетото решение.

 

Цялото мнение вижте тук