Дивата природа в Чернобил

На печалната дата 26 април 1986 г., четвърти реактор на АЕЦ в Чернобил претърпява авария, при която се отделя огромно количество радиация (400 пъти повече, в сравнение с тази от атомната бомба паднала в Хирошима, Япония, през 1945 г.) Инцидентът е един от двете атомни катастрофи от ниво 7 (най-високото) по Международната скала за ядрени и радиационни събития (INES). Овладяването на ситуацията започва почти веднага, като се евакуира зона около централата и близо 350 хиляди души са изселени. Те никога не се завръщат по домовете си. Дори в днешно време има строги забрани за заселване на хора в района.

Инцидентът неизбежно  въздейства върху населението. Освен загиналите при аварията и в борбата с отстраняването и, изпуснатата радиация неизбижно поразява огромен брой хора. Едва ли някога ще се знае точно колко са загиналите от последствията на избухналия четвърти реактор, но е факт, че жертвите са много. Природата също е пострадала от аварията. В близката иглолистна гора, която е известна като Червената гора, огромното  количество радиация води до смъртта на всички растения. Листата и бодлите на дърветата придобиват червен цвят, откъдето идва и наименованието на гората. Почти никакви животни не оцеляват. Затова се е смятало, че земята ще остане неплодородна през следващите няколко десетилетия, но природата винаги има изненади.

В наши дни, 30 години след бедствието, в зоната на изключване, която покрива част от Украйна и Беларус, са се заселили кафяви мечки, бизони, вълци, рисове, около 200 вида птици и други. През март тази година, се състоя събрание, в Портсмут, Англия, на главните изследователски групи, работещи с дивата природа на Чернобил. Около тридесет учени от Великобритания, Ирландия, Франция, Белгия, Норвегия, Испания и Украйна, обсъдиха най-важните резултати от изследванията си. Научната им работа обхваща живи организми: от бактерии, амфибии и червеи до птици и големи бозайници.
  
Изводите от въпросната среща са, че районът притежава голямо биоразнообразие. Потвърждава се, че няма негативен ефект от текущата радиация, върху растенията и животните, живеещи в Чернобил. Всички изследвани живи организми поддържат стабилни и жизненоспособна популации в зоната на изключване.
  
Проектът "TREE"  (Дърво) е свързан с наблюдението върху развитието на живот в Чернобил. Водещ на мисията е проф. Ник Бересфорд от Центъра по екология и хидрология във Великобритания. Камери за откриване на движение са инсталирани на различни места в зоната на изключване. Тези камери заснемат в Украинската част, за първи път видените там, кафяви мечки и европейски бизони. Забелязани са също вълци и коне. От проучването на д-р Герман Оризаола от Университета в Овиедо, се установява, че някои жаби, живеещи в Чернобил са с по-тъмна кожа, в сравнение със същия вид, живеещ на други места. Екипът на д-р Оризаола, смята, че това е предпазно покритие срещу радиацията. 

Научните изследвания показват и негативното влияние върху живота в зоната на изключване. Някои насекоми имат по кратък живот от техни еквиваленти, извън зоната на повишена радиация, а и паразитите ги нападат повече. При птиците се забелязва нарастване на индивидите, засегнати от албинизъм, както и други видове физиологични и генетични промени. Въпреки това, тези “заболявания” нямат пряк негативен ефект върху възстановяването на дивата природа и Чернобил е един пример, как след опустошение, животът отново намира начин и продължава напред.