Отново за Радеви и цената на думите

БГНЕС

Още в началото на годината се заговори из икономически и политически кръгове у нас за възможността Фолксваген да изнесе част от производството си у нас. Това би било най-голямата чужда инвестиция у нас в последните години - ще разкрие хиляди нови работни места, ще докара свежи пари в икономиката и да, ще донесе политически позитиви за управляващите.

Доскоро по темата нямаше особена информация и това не е случайно. Решението на концерна предстои, водят се преговори, а основно правило в такива ситуации е да се пази мълчание. Още повече, че освен бъдещите инвеститори, част от процеса са и други държави - Сърбия, Румъния и Турция.

Правителството на Борисов се постара да задоволи журналистическото любопитство и с половин уста призна, че се очаква голяма немска инвестиция. Каква - така и не каза. Дори премиерът посъветва да се запази мълчание по темата, докато няма резултат.

Въпреки това то бе нарушено от другия голям в държавата - президентът. Този, който също бе призовавал за пазене на “радиомълчание”. То явно не важеше за района на Асеновград, откъдето Радев побърза да обясни, че и той има пръст в  осигуряването на голямата немска инвестиция. И как понякога имало разбирателство между институциите, когато има голяма кауза.

След това пък, типично в неин стил, президентшата Десислава Радева се оплака в публичния си профил от услугите на Луфтханза. Да, като изнервен потребител тя има пълното право и свобода да го направи. Като президентска съпруга обаче поне трябва да си подбира думите. Не толкова, че преди да редактира поста си нарече служителка “афроамериканка”. По-скоро заради това, че Луфтханза е един от големите немски инвеститори в страната.

Да си припомним - Луфтханза Техник София е най-голямата фирма за базово обслужване на самолети в Източна Европа и най-голямата база в мрежата на компанията в Европа. Подобни подразделения за базов ремонт немската компания има само на още петместа в света. Размерът на инвестициите в проекта по разширението на базата от 2017-а възлизат на около 40 000 000 евро. 

При разширението бе направен нов хангар, а в новата офис сграда се помещават отделите, извършващи обслужващи дейности за цялата група. В тях са ангажирани около 500 от общо 1100 служители на Луфтханза Техник София. С разширението идеята на компанията е служителите у нас да станат 1300.

И всичко това се случва в разгара на преговорите за другата немска инвестиция. Е, от Фолксваген отложиха решението си за октомври. И макар България да е от фаворитите, за пет месеца може да се променят много неща. Или най-малкото - управляващите ще трябва да предложат много повече на германците.

Едно време в “ДУМА” имаше емблематична рубрика - “Дума дупка не прави”. Днес, президентското семейство, станало такова с подкрепата на БСП показва, че дума не прави и инвестиции.

Макар президентът да не е автентично ляв и да е бил свързван изключително с БСП, то той действа в най-добрите традиции на Столетницата. Днес критиците му спокойно могат да кажат, че освен милионите, загубени по време на управленията на левицата, продължаваме да губим дори и при малкото техни представители във властта днес.

След поведението на семейство Радеви в последните дни ГЕРБ трябва да са спокойни. Те смятаха, че Радев действа координирано с кампанията на БСП. Но ако действията са такива - то Борисов и Цветанов ще се поздравят с още една изборна победа.