Обзор - Април 2019

Доброто:

  • Газова диверсификация и по-евтин газ: При първия търг за алтернативни доставки Булгаргаз договори с гръцката държавна компания DEPA S.A. да внесе през второто тримесечие на 2019 година 144 млн. куб. м. природен газ на по-ниски цени. Новината е повече от добра както за българската индустрия, така и за българските потребители, чието отопление през есенно-зимния сезон ще бъде базирано поне отчасти на тази по-ниска доставна цена. Разбира се, не бива да се очакват чудеса - договореното количество представлява само около 5% от крайното потребление в страната.


  • Лъч светлина за Военно-въздушните ни сили: Макар за поредна година докладът за състоянието на ВВС да показва по-скоро, че състоянието не е цветущо, през изминалия месец имаше и две позитивни новини. Първата е,че Военно въздушното училище в Долна Митрополия ще бъде възстановено, което дава надеждата, че в дългосрочен план пилотите ни ще имат по-добра подготовка. Втората е, че Локхийд Мартин планира да направи база за поддържка и ремонт на Ф-16 в България, което освен отварянето на нови работни места има и стратегическо значение. Сегашното статукво, при което ремонтираме изтребителите си в държави извън НАТО като Русия и Беларус е повече от нежелателно.


  • Засилване на културния обмен между България и Вардарска Македония: Април донесе 3 добри новини свързани с отношенията между двата дяла на българския народ. Най-накрая три български телевизии ще се излъчват и в македонския ефир и ще имаме възможност да засилим връзките си с братята от Повардарието не само с поп-фолк музика. Втората хубава вест е, че премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и новоизбраният президент Стево Пендаровски уважиха 11-годишнината на Бълкарския-културен клуб в Скопие. В досегашната история на Клуба подобно нещо никога не се бе случвало, а сега има официално признание от висшите власти в Македония, че там живеят и българи. Третата хубава новина е, че нашите македонски братя получиха отново Благодатния огън от България, а местните медии отразиха новината без характерния през годините антибългаризъм. Този път българската държава си свърши собственоръчно работата вместо да остави отново на частните фондации да топят ледовете между София и Скопие, което също е стъпка в добра посока.


  • Доброто у хората: И този път няма да пропусна да отбележа няколко случая, в които гражданите запретват ръкави и не чакат някой друг да свърши нещо добро вместо тях самите. Доброволци от кукленското село Руен засяха цяла борова гора - Родопите се сдобиха с 3300 нови борови дръвчета. В Северозападна България също не стояха със скръстени ръце - и във Враца, и в Оряховско доброволци сами си запълниха дупките по улиците. Във Вършец пък си подновиха указателните табели, докато двама мъже в Брегово подариха на съселяните си кът за отдих с чешма, беседка и барбекю. В Берковица пък мъж предостави дядовата си къща на местното читалище, което я превърна в неофициален етнографски музей. Най-масова сякаш бе инициативата на младежи от цялата страна да подарят храна на бедни пенсионери. Към нея трябва да добавим и трогателната история на вдовица от Пловдив, която губи съпруга си при пожар през лятото на миналата година. Благодарение на дарения от граждани и от фирми и много безвъзмезден труд малко преди Великден изгорелият ѝ апартамент бе приведен в приятен за живеене вид.


  • Баба роди внучето си: В началото на месеца повечето български медии не пропуснаха да тиражират новината за 61-годишната Сесил Елдж, която станала сурогатна майка, износвайки детето на хомосексуалния си син. Чудите се какво е “доброто” на тази новина? Вероятно някои наши читатели ще се трогнат колко е силна майчината обич и на какви саможертви е готова една майка, но за мен позитивното е по-скоро, че случилото се не е в България и няма изгледи в близко бъдеще нещо подобно да стане в нашата родина.


  • Антиките свързани с българското културно наследство: Съвместно с испанските власти българските служби съумяха в средата на април да разбият организирана престъпна група, която е изнасяла антики от България към Иберийския полуостров. В резултат на това около 30 хиляди заграбени антики се завръщат в България. Подобна, но свързана повече с приятелство и мир новина е, че мечът на хан Кубрат и други прабългарски експонати от съкровището от Малая Перешчепина идват за цял месец в България. Българската държава плати гаранция от 50 хиляди лева, за да може безценните артефакти от Ермитажа да гостуват в родината ни за повече от месец. Между 24 май и 30 юни всеки българин ще има възможност да ги види като част от изложбата на Националната галерия в София.

  • Акцията срещу ало-измамници: След като години наред почти всеки месец излизаше новина за баба или дядо, който е мятал стотици хиляди левове от балкона, най-накрая и българската полиция успя да постигне голям успех. В съвместна акция българските полицаи и румънските им колеги успяха да арестуват общо 11 души, отговорна за измами за над 2 милиона лева. Може само да се надяваме, че правораздаването също ще бъде бързо, а ужилените пенсионери ще получат поне част от парите си обратно.


  • България спечели арбитражи за 1,5 милиарда евро: В средата на месеца Министерството на финансите съобщи, че България е спечелила арбитражни дела срещу себе си на обща стойност от 1,5 милиарда евро. Две от решенията, които ще спестят на българския данъкоплатец сериозна сума пари, са по знакови дела - едно заведено от енергоразпределителния доставчик за Южна България EVN и едно от Оманския инвестиционен фонд, който бе сред акционерите във фалиралата КТБ.


  • Нови по-евтини опции за пътуване: През април две нискотарифни компании обявиха, че ще извършват полети до Летище София. Новите дестинации, до които българите ще могат да пътуват по-бързо и по-изгодно, са Виена, Дюселдорф и Щутгарт.



Лошото:

  • Атаките на кучета над хора: През изминалия месец две атаки на кучета над хора влязоха в новините. При първата ротвайлери нахапаха дядо и трите му внучета, които бяха дошли на гости в Железница от чужбина. Впоследсвие бе задържана собственичката им, която заплати 1000 лева гаранция, за да излезе от ареста и е заплашена от 3 години затвор в бъдеще. Дни по-рано същите ротвайлери разкъсали съседско куче, което говори вече за рецидив и необходимост от по-крути мерки.

    В село Бенковски, Кърджалийско бе нахапано и 8-годишно дете, докато си играе на спортна площадка. Оправданието на стопанина му е, че кучето се е отскубнало само. Във всички случаи атаките на кучетата са тенденция и сигнализират за лош и безотговорен контрол от страна на собствениците си. От друга страна, битовата престъпност в малките населени места е голяма и хората опитват с всички възможни средства да си опазват имотите, включително като възпитават кучетата си да бъдат агресивни или ги оставят по-свободно да се движат из дворовете. Към днешна дата сякаш няма лесно решение на проблема, защото с него трябва да се решат и много други. На първо време обаче всяка община трябва да направи всичко възможно да редуцира популациите на бездомни кучета, които също представляват риск за гражданите.


  • Икономическите удари от САЩ: От Вашингтон дойдоха две лоши новини за европейската икономика. Първата е, че САЩ се кани да наложи на ЕС мита за 11,2 млрд. Евро, тъй като президентът Доналд Тръмп не е доволен от субсидиите, които европейският производител на самолети Еърбъс получава години наред от няколко национални правителства. Няколко дни по-късно ЕС заплаши с контрамерки за 20 млрд. евро, в случай, че САЩ реши да изпълни намеренията си. Във всички случаи търговската война между двете страни трябва да се предотврати, защото ще ощети най-вече потребителите от двете страни на океана, а ще облагодетелства най-много няколко големи компании и приближените до тях политици.

    Вторият удар от САЩ се стовари върху Европа, въпреки че целта му беше теократичният режим в Иран. Администрацията на Доналд Тръмп реши да затегне примката около режима в Иран и от началото на май всяка държава и фирма, внасяща ирански петрол, рискува санкции. През първите дни след новината съвсем естествено цената на петрола на световните пазари се повиши с около 2,5%. Във всички случаи потребителите губят, но поне тези мерки имат по-голям икономически смисъл - ядрен Иран би бил заплаха за целия свят и въоръжаването му с атомни оръжия трябва да се предотврати.


  • Имотните скандали продължиха: За втори пореден месец българските медии запълваха времето си главно с имотни скандали. Към “Апартамент-гейт”, който гръмна през март, трябва да добавим и няколкото къщи за гости, направени с европейски пари. През април бяха замесени и знакови имена както на управляващи, така и на опозиция - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Елена Йончева и Александър Манолев. 

    Като цяло темата бе толкова отегчителна за мен самия, че бих желал да я спестя и на читателите. Мнението ми накратко е следното: В България със сигурност има корупция и то на значителна. Това не означава, че всеки, когото медиите уличат в нещо “скандално” е виновен, било то юридически, било то морално. Работа е на институциите да проверят всеки отделен случай и да установят каква е истината и да санкционират справедливо, щом има нарушение. Самите скандали от една страна са част от калната предизборна кампания и лошото при тях е, че свалят политическия дебат до битовизми вместо да се говори за идеи. От друга страна има и полза от скандалите, защото дисциплинират политическия елит и го държат на тръни, за да не “съгрешава” в бъдеще. Също така предоставя възможности поне част от “плевелите” да бъдат оскубани от политическата нива, за да може на тяхно място да се развият и по-благотворни за обществото култури.


  • Етническото напрежение продължава: През април българското правосъдие показа, че може да работи бързо - агресорите от ромски произход, които пребиха командос зверски командос във Войводиново получиха условни присъди, а извършилият изнасилване и убийство по особено жесток начин Северин Красимиров 30 години затвор. Вероятно на по-радикалните членове на българското общество и двете присъди им се струват прекалено леки, но по сегашното законодателство са в рамките на очакваното.

    За съжаление, бяха дадени нови поводи за етническото напрежение. Първо в Габрово роми пребиха касиер в магазин след като им бе направил забележка да не се държат агресивно към друг клиент. Това доведе до масови протести в града. После в края на месеца 20 видимо пияни роми в Куклен нахлуха в частен имот, защото получили забележка от собствениците му, че слушат музика прекалено силно. А после нападнаха пристигналите полицаи и изпочупиха колите им.

    И двете ромски агресии ме принуждават да повторя тезата си, която съм изказвал и преди в тази рубрика - ромската престъпност е проблем, чието решаване ще отнеме дълъг период от време, а ключът към разрешаването му е в ръцете не само на Държавата, но и на Църквата, които заедно трябва да променят културата на ромите към такава на неагресия. Ценностната система на ромите трябва да бъде променена по такъв начин, че да станат граждани за пример, които вместо да крадат, пият, бият и убиват предпочитат да работят, учат и помагат на ближните си. Такава промяна се наблюдава сред над 100 хиляди роми-евангелисти, при които протестантски мисионери години наред проповядват и правят всичко възможно да ги изкарат не само от материалната, но и от духовната мизерия.


  • Новият правосъден министър: След оставката на Цецка Цачева премиерът Бойко Борисов реши да изненада всички като назначи Данаил Кирилов за правосъден министър. Фигурата на новия министър е повече от контроверсна - в публичното пространство е запомнен повече с противоречиви законопроекти, а европейските партньори на България не изпитват доверие, че точно той има капацитета и обаянието да завърши болезнените реформи в правораздавателната ни система. Неговото назначение не само не вдъхва оптимизъм за бъдещето, но навява мисълта, че дори най-голямата партия в България за последните 12 години е изчерпала ресурсите си откъм хора и няма потенциал да изважда силни експертни фигури за ключови позиции.



  • “Световното” на Балканите: През изминалия месец България, Гърция, Сърбия и Румъния направиха нова стъпка към кандидатстването за домакинство на голям футболен форум като подписаха меморандум за организация му. Съмненията ми, че става дума за голяма корупционна схема, при която балкански политици от 4 държави ще имат възможност да харчат неефективно милиони за “китни стадиончета” остават. Трудно ми е да споделя оптимизма, че разходите си заслужават, а бъдещите съоръжения ще бъдат използвани смислено и след едно евентуално световно / европейско първенство.



Нелепото:

  • Цветан Цветанов нещатен сътрудник в парламента: Дни след оставката си като депутат и председател на парламентарната група на ГЕРБ заради скандала с новия си луксозен апартамент Цветан Цветанов се оказа нещатен сътрудник на партията си, което му дава право на постоянен пропуск за сградата на парламента. Макар позицията да е неплатена, у масовият избирател подобно развитие оставя усещането за неискреност и опит Цветанов да остане по заобиколен начин на мястото, което уж трябваше да напусне. Оправданото възмущение на обществеността принуди Бойко Борисов да се намеси лично по обичайния си маниер и да принуди Цветанов да се откаже от позицията, което допринесе за допълнителната нелепост на цялата история.


  • Двойните стандарти на другарския съд: През изминалия месец бившият кмет на район Младост Десислава Иванчева бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор по обвиненията за искане на подкуп. Поддържниците ѝ се държаха по такъв агресивен и истеричен начин в съда, че някои от тях ще се сдобият с обвинения за хулиганство. При толкова много доказателства срещу нея една значителна част от “Голямото жури на Вездесъщият съд на социалните мрежи” правеше всичко възможно да я оневини. Същият този съдебен състав побърза да осъди бившия лидер на ДПС и настоящ лидер на ДОСТ Лютви Местан за убийство след като дългогодишният политик участва в катастрофа, отнела живота на 6-месечно бебе. 

    Фактите около катастрофата още не бяха изяснени, когато личната неприязън към Местан взе връх и започна заклеймяването му като “убиец”. Независимо дали Местан е “злодеят”, за който хейтърите в социалните мрежи го мислят, съм абсолютно убеден, че в конкретния ден не е излязъл на пътя с мисълта да убие бебе. Може да се окаже, че е карал с несъобразена скорост. Може да се окаже, че не е спрял на знак “Стоп”. Може да се окаже, че е направил друга неправилна маневра. Но не бива да се спекулира с думи като “убиец”, особено преди да е ясно какво точно се е случило. А когато се знае, е добре да се изчака някой съдия с експертиза да даде присъдата, защото тя не влиза в прерогативите на средностатистическия злободневен коментатор. Посланието накратко е: Не бързайте да съдите хората, независимо какви са личните ви чувства и виждания спрямо тях.

  • Фалитът на УНСС, който бе избегнат: Друга нелепа история от април месец беше “фалитът” на УНСС. Ректорът на най-големия университет в България Стати Статев изпрати отворено писмо до медиите, в които обясни, че държавата не е изпълнила задължението си да съфинансира заедно с ЕС новия учебен корпус на университета на стойност 10,3 млн. лева. Финансовият министър Владислав Горанов побърза да обясни, че финансирането от държавата не се полага, докато парите от ЕС не бъдат усвоени от университета, но само 24 часа по-късно отпусна парите… отново след (едно)личната намеса на премиера Бойко Борисов.



  • Смяната на върха в БНТ: През април генералният директор на БНТ Константин Каменаров бе принуден да подаде оставка след като СГС му наложи условна присъда от 1 година и 3 месеца затвор заради шофиране в нетрезво състояние. Самото дело на няколко пъти се отлагаше по вина на защитата - ту поради болест на Каменаров, ту поради болест на адвоката му. Стигна се до комичния случай, при който “болният” се оказа на командировка в Брюксел. Ако беше изловен по време на мандата си да кара в нетрезво състояние, щеше да бъде нелепо по какъв начин е рискувал позицията, която е връх в кариерата му. Но истината е, че Каменаров е шофирал пиян още преди да бъде избран за генерален директор на БНТ, което повдига въпроса дали хората, които са одобрили кандидатурата му са предвиждали да се наложи да бъде заменен от временно-изпълняващ длъжността заместник като Емил Кошлуков?


  • Елена Йончева и оригиналния запис на Ало, Банов: В рамките на дни Елена Йончева първо свидетелства, че е унищожила оригиналния запис по скандала “Ало, Банов съм”, а впоследствие го намери и го предаде на прокуратурата. Този ход на събитията резонно повдига въпроса: В кой от двата случая Елена Йончева е излъгала?