Оставки ли?

БГНЕС

Помните ли кога за последно водещи фигури на БСП дадоха оставки или направиха значителна крачка назад?

Орешарски, преди пет години. При това - с почти едногодишни протести по улици и площади в цялата страна.

А по-преди? Виденов и Николай Добрев.

Днес отляво искат оставки, но не ги дават. Президентът свиква КСНС да бори корупцията, удобно загърбвайки собствените скелети в гардероба и нелицеприятните обвързаности на хората, които го издигнаха на поста.

Но защо БСП-функционерите искат оставки така настървено и продължават да развяват като знаме темата за апартаментите?

Отговорът е ясен. Левицата отдавна не е толкова лява, не е толкова автентична, единна и най-лошото - не е носител на идеи. И иска да влезе във властта "през задния вход".

Казвали сме го и преди - “Визия за България” е просто име. Предстои да видим дали зад него стои нещо конкретно или визията е “ние да сме на власт, пък каквото стане”.

Oставката на правителството била единственият почтен вариант след скандала „Апартаментгейт”, смята Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП. Каза го днес по bTV. През ноември същият господин заяви пред Александър Симов в близък до левицата сайт, че БСП не е готова да спечели изборите.

Тогава какво?

Марешки, разединените патриоти или недотам обединените стари десни ли са алтернативата? Какво очаква България след оставка на кабинета “Борисов”?

Разбира се, не е нужно да сме апологети на управлението на ГЕРБ. Десет години във властта уморяват и грешките са не една и две. Но, дали под натиск или заради принципност, в лагера на управляващите признават по един или друг начин недостатъците си.

Но кои ще дойдат вместо тях, ако изборите са утре?

Румен Гечев - бивш икономически министър, който, казват, изтеглил вложенията си от “Града на мечтите” ден преди строителната фирма “АНЖЕЛ” да фалира? И който омаловажаваше срива на лева през 97-а. Или, може би, Георги Гергов с дупката за 43 милиона?

До старта на предизборната кампания за Европарламента има две седмици. Началото обаче е дадено. ГЕРБ представиха листата си, БСП и още няколко партии - само водачи. Марешки ни обяснява какъв родолюбец е от рекламни видеоклипове в националните телевизии. А имотните казуси продължават да са тема - като кебапчетата и депутатските мерцедеси.

И вместо политически програми или “визии” се вадят имотни декларации. Явно това е новата мода - всеки кандидат за изборна длъжност и лидерите на политическите партии трябва да почнат да вадят декларациите си. И колкото по-беден е някой - толкова по-добре. Как не са се сетили бездомниците и клошарите да си направят партия…

Всъщност - могат ли социалистите да изкарат и спечелят една предизборна кампания без подкрепата на Решетников, без “Костинброд” или някакъв “гейт”? Могат ли драматично да подобрят показателите на държавата и да повишат жизнения стандарт? Кое им попречи по времето на Виденов и Орешарски?

Може би наистина е време да нормализираме политическото говорене. Независимо дали идва отляво или отдясно. И е крайно време да се говори за политики, а не за полилеи, апартаменти и други подобни…