Към евровота – с езика на кучките срещу езика на Европа?

19:04, 02 апр 19 Сподели в: 25 Автор: Евгений Петров / vevesti.bg
1

Въпреки, че от БСП още не са обявили цялата си листа за евровота, вече се очертаха принципните подходи на двете основни партии в предизборния маратон.

Поставянето на челно място на Елена Йончева в листата на БСП е достатъчно. И то говори за агресивна кампания, на ръба не на добрия, а на допустимия тон, а най-вероятно и отвъд него.

Самата Йончева призна в не едно интервю, че отива в Брюксел, за да продължи борбата, която води в България – срещу корупцията, мафията, шайката и т.н. но чрез европейските институции.

И въпреки, че листата на „Позитано“ все още не е обявена, беквокалите в тоя хор като Деница Златева, Иво Христов, Румен Гечев, безусловно ще подкрепят солистката.

Обратното е при ГЕРБ – в челото на листата и на практика на всички избираеми места са кандидати с биография и практика в Европарламента, което означава не само опит и приемственост, но и европейски манталитет и поведение.

Тоест – има всички основания да се твърди, че социалистите ще се стремят към остър  и непримирим вътрешнополитически дебат. Точно това всъщност е и досегашната стратегия на Корнелия Нинова – евроизборите да се превърнат по същество във вот на недоверие към кабинета Борисов, който при успех да бъде повод за искане на предсрочни парламентарни избори.

Нинова не го крие. Елена Йончева – също. Изобщо на този фон и с тези очаквания попадение в десятката е разпространеното определение на малкия Тео за майка му, Елена Йончева: „Мама работи кучка, която бие Бойко“.

От ГЕРБ имаха достатъчно време да премислят и подредят своята листа и да вземат решение за типа кампания, която ще водят. И това си пролича със съставянето и оповестяването на водачката и нейните подгласници.

Но най-вече пролича от указанията на Бойко Борисов в неделя в НДК

„Забранявам да се вкарвате в говоренето на омразата“, обърна се лидерът на партията към членовете.  И още: „Не искам да сте кучки“, каза Борисов по повод трудовата специалност на Йончева. „Искам да сте добронамерени и градящи“.

Указанията му бяха последвани незабавно от изказвания на хора от листата:

Мария Габриел, пред бТВ: „Ще продължим да бъдем такива каквито сме, без език на омразата…Би ми се искало да има европейски дебат за облика на България в ЕП“.

Андрей Ковачев пред НОВА:  „ГЕРБ няма да отговаря на агресивна политическа кампания, която търси скандала, жълти новини или фалшиви и да влезем в тази спирала. Не смятам, че това е правилно и печелившо и се надявам нашите опоненти да не използват европейските избори по този начин“.

Така се очертаха две коренно различни стратегии в постройката на предизборните кампании между основните опоненти. Агресия срещу сдържаност, конфронтация срещу диалогичност и най-вече проблемите на Европа срещу проблемите в България.

Прав е политологът Първан Симеонов, който определя във „Фокус“ стратегията на двете кампании: „Очевидно е, че ГЕРБ отново залага на идеята за позитивна кампания. Кампания от типа „Вижте какво направихме“. Очевидно е също така, че в тази ситуация БСП ще залага на по-скоро нападателна кампания, по-тясно ориентирана кампания и вероятно по-негативна. Това са класически роли за управляващ и опозиция“.

Прочетете цялото мнение тук

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани