Самотният терорист

Неуловим ли е? Отговорът е по-скоро положителен, но самотата е условна и се отнася до крайната фаза в радикализирането на конкретната личност. Самотните вълци (както често биват наричани) представят целия политически, социален и религиозен спектър, точно както и терористичните групи. Трудно е да им постави един идеологически етикет, въпреки известните настроения на повечето европейци.

Убийствата на мирни граждани са сериозно отклонение от нормалността, но въпросите свързани с психичното здраве на групи като "Ислямска държава" и всякакви крайни идеологии, свързвани с определения за ляв и десен екстремизъм, са второстепенен медицински проблем и в същото време първостепенна задача пред службите за сигурност. Особено е трудно, когато е свързано с отделна, без принадлежност към каквато и е да е организация, личност. Впрочем специалисти твърдят и доказват в съда, че не всички самотни вълци са психично болни. Макар да е вярно, че значителен процент от този тип терористи имат някакъв вид психично разстройство, то повечето от тях нямат. За нас е трагично, когато липсват индикации за намерение, а животът на хора бива прекъснат от такива, които се отъждествяват като изразители на онова, в което са повярвали. Вяра, която във всички случаи се споделя от по-голям кръг от хора, някои от които организирани. Такива групи охотно поемат отговорност и насърчават атаки, макар и да не са конкретно подпомогнати и замислени от тях.

Когато се отнема живот лесно се обяснява "как", но отговорът на въпроса "защо" е много по-труден? Тук основното е психиката на убийците. Почти всички скорошни терористични атаки са нападения на самотници. Дали са вдъхновени от ислямски джихад или неонацистки идеи е без значение за крайния "резултат". Това са хора, които са изкушени да преминат рязко от "нула към герой".

И защо в нашето време се раждат такива? Ислямска държава е разгромена, но трябва ли в Европа да очакваме намаляване на тероризма, свързан с радикализирали се мюсюлмани? И дали надигналите се неонацистките движения, или различните пермутации на бялото превъзходство, няма да ни подложат на нови изпитания? В последните години атаките от бели вълци не намаляват, а стават все по-смъртоносни. САЩ са лош пример в тази посока. Статистиката показва, че през миналата година при 50 смъртни случая, дължащи се на терористични нападения, повечето са свързани с десния екстремизъм. През 2017 г. само в Германия са били извършени 950 нападения срещу мюсюлмани и джамии. Дясната екстремистка омраза към исляма бързо бе присъединена към дългогодишната към еврейския народ. Но трябва да се признае, че крайните реакции се провокират и от твърдия отказ за интеграция на някои религиозни групи, както и от прекалените им претенции.

Настояването за ограничаване и забрана на смъртоносни оръжия може би ще помогне, но в Европа сме свидетели как и най-обикновени средства, като ножове и автомобили, стават смъртоносни в ръцете на екстремисти. В други части на света, където оръжието е лесно достъпно, предпочитанията се менят. Прочутият "калашник" бе изместен от полуавтоматичния Colt АR-15, новата мода сред самотните вълци. Негови жертви са 58 човека в Орландо, преди три години, 11 - в Питсбърг, 6 - в Квебек и сега в Крайстчърч, Нова Зеландия - 50. Целите са различни: гей бар, джамии, синагога. Обединява ги използваното оръжие и самотата на извършителя.

Очакваме от властите да се справят с проблема. "Добрата преценка са дължи на опита, а той на лошата" бе репликата на филмов герой, изигран от Джейсън Стейтъм. А знаем, че лош опит се натрупа в последните години. Социални мрежи и служби за сигурност вече фокусират вниманието си върху базата, събирани данни, за т.нар. "реч на омразата" и престъпленията от ненавист. Но особено важна е отговорността, свързана с поведението на политици и коментатори. Добре е, че социалните мрежи премахват докладвана реч на омраза, но се надяваме също, че източника се отбелязва и се следи. В случаите, отнасящи се до самотните терористи научихме, че те са многословни автори на манифести, призиви за насилие и открити закани към хора, определяни от тях като различни по цвят на кожата, вяра, произход, сексуална ориентация, национална или етническа принадлежност. В Европейския съюз възприемаме като престъпление откритото подбуждане към насилие или омраза. И това е вярната посока за следване, в усилието да предотвратими бъдещи терористични атаки от радикализирани самотни вълци.